Simpozion Național de Muzică Bizantină la Alba Iulia

Arhiepiscopia Alba Iuliei, Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Serviciul „Școala de Arte și Meșteșuguri” din Alba Iulia organizează Simpozionul Național de Muzică Bizantină, în perioada 22-25 noiembrie, după cum ne informează Ziarul Lumina. La eveniment participă invitați de la Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Muzică din Brașov, de la Muzeul Țăranului Român și de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române din București.

Inițiatorul evenimentului, prof. protopsalt Laurențiu Truță, propune o incursiune în lumea muzicii bisericești răsăritene ce datează de mai bine de un mileniu. Evenimentul se prezintă în patru etape, fiecare surprinzând un anumit tip de abordare a muzicii de strană: cercetare, reprezentație, studiu, slujire.

Evenimentul debutează cu secțiunea de cercetare-comunicare, astăzi, 22 noiembrie, în Aula mică a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, moderată de conf. univ. dr. Elena Chircev, decan al Facultății Teoretice a Academiei de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca. Cu acest prilej va fi lansat volumul „Dumnezeiasca Liturghie”, o traducere din limba greacă a prof. protopsalt Laurențiu Truță.

Un concert de muzică bizantină „Cântări la Praznicul Nașterii Domnului”, susținut de Grupul psaltic „Lumină Lină” din Alba Iulia, condus de prof. protopsalt Laurențiu Truță și de cursanții Secției de muzică bizantină a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, va avea loc la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, de la ora 19:00, în prezența Înalt Preasfințitului Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Simpozionul continuă, în 23-24 noiembrie, cu un Masterclass de Cânt Bizantin inițiat de conf. univ. dr. Nicolae Gheorghiță și arhid. lect. univ. dr. Gabriel-Constantin Oprea de la Universitatea Națională de Muzică din București și prof. protopsalt Laurențiu Truță. Cursurile se vor desfășura la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia. Manifestarea se va încheia cu Liturghia festivă, din Catedrala arhiepiscopală, din Alba Iulia, oficiată de IPS Irineu. Răspunsurile de la strană vor fi date de Grupul psaltic „Lumină Lină” împreună cu cursanții Secției de muzică bizantină din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Comentarii Facebook


Știri recente