Simpozion Național de Istorie la Râmnicu Vâlcea

Sâmbătă, 6 noiembrie, în sala de festivități a Complexului Cultural-Spiritual ‘Sfântul Antim Ivireanul’ din incinta Centrului Eparhial al Râmnicului, a avut loc a doua ediție a Simpozionului Național de Istorie ‘Posada 1330’. La întrunire a luat parte și Înalt Preasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care a rostit un cuvânt de învățătură, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Manifestarea a fost organizată de Asociația Națională ‘Cultul Eroilor’ – filiala județeană Vâlcea, în parteneriat cu Universitatea din Craiova, Cercul ‘România Grădina Maicii Domnului’ din Râmnicu Vâlcea, Societatea Culturală ‘Anton Pann’ Râmnicu Vâlcea, Academia Olimpică Română, filiala Vâlcea și Editura ‘Petrescu’, tot din Râmnicu Vâlcea. Evenimentul s-a derulat sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Prelegeri despre lupta de la Posada

Sesiunea de comunicări a fost deschisă prin prelegerea prof. drd. Florin Epure, director executiv la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Vâlcea. Dintre referatele susținute au făcut parte: ‘Istoricul evenimentelor petrecute în spațiul vâlcean în perioada 2001 – 2010, cu privire la Bătălia de la Posada’ – prof. Costea Marinoiu, ‘Dovezi ale permanentei și continuității daco-romane după retragerea aureliană’ – prof. univ. dr. Petre Gherghe, ‘Despre caracterul războiului dintre Carol Robert de Anjou și Basarab I’ – prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, ‘Pentru Posada, un monument al neuitării’ – dr. ing. Mihai Sporiș, ‘Unele considerații privind locul și consecințele Bătăliei de la Posada’ – ing. Marian Pătrașcu, ‘Victoria de la Posada – Considerații de ordin militară’ – gl. mr. (r) conf. univ. dr. Ilie Gorjan, ‘Consecințele religioase ale Bătăliei de la Posada’ – pr. Constantin Mănescu, ‘Calitățile moral-volitive și fizice ale luptătorilor lui Basarab I, în Bătălia de la Posada’ – prof. Nicolae Dinescu, ‘Bătălia de la Posada în viziunea unui artist plastic’ – ing. Petre Cichirdan, ‘Proiectul Național de Cercetare Istorică – Posada 1330, o acțiune reușită’ – Gheorghe Sporiș și ‘Importanța cercetărilor din 2-9 august 2010, pentru com. Perișani’ – Ion Sandu. Tot în cadrul întrunirii au fost lansate volumele omagiale ‘Bătălia de la Posada simbolul biruinței daco-romane’ și ‘Personalități vâlcene. Publicistul Gheorghe Sporiș la 65 de ani’. De asemenea au fost înmânate mai multe diplome de excelență pentru participarea la Proiectul Național de Cercetare Istorică ‘Posada 1330’ și Diploma Jubiliară ‘Bătălia de la Posada – 680 de ani’.

Manifestările au continuat și a doua zi, în comuna vâlceană Perișani. Cu acest prilej, la Monumentul Eroilor din centrul localității, a avut loc slujba Sfântului Parastas și au fost depuse mai multe coroane de flori în memoria eroilor valahi conduși de voievodul Basarab I, căzuți în urmă cu 680 de ani în lupta cu armata lui Carol Robert de Anjou.

La eveniment au mai participat preoți, oameni de cultură, profesori și istorici din municipiu și din țară.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…