Simpozion la Sihăstria în memoria Părintelui Paisie Olaru, în prezența Patriarhului României

La demisolul Bisericii Mari de la Sihastria a avut loc astăzi, 16 octombrie, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, simpozionul dedicat împlinirii a 20 de ani de la trecerea la Domnul a marelui duhovnic, Paisie Olaru. Simpozionul a început în jurul orei 11:30 și s-a încheiat în jurul orei 15:30, informează corespondentul „Ziarul Lumina”, Constantin Ciofu.

În cadrul acestui moment a fost prezentat mai întâi un documentar despre părintele Paisie Olaru, realizat de TRINITAS TV, intitulat ‘Părintele Paisie Duhovnicul’, apoi au avut loc cuvântări ale ierarhilor participanți, fiecare prin mărturiile prezentate conturând portretul duhovnicesc al părintelui Paisie de la Sihastria. După discursuri a fost prezentat un film cu părintele Paisei Olaru din arhiva Mănăstirii Sihăstria, la finalul simpozionului luând cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

‘Am programat la sugestia Mănăstirii Sihăstria o întâlnire despre părintele Paisie. Întâlnirea despre părintele Paisie s-a transformat într-o întâlnire, cred, cu părintele Paisie. I-am văzut chipul, i-am ascultat glasul, i-am simțit prezența. Socotesc că toți cei de față, cei care l-au cunoscut și cei care nu l-au cunoscut, ne-am așezat din nou în fața patului său de suferință, epitrahilul său s-a așezat pe crestetul nostru, cu fruntea caldă poate i-am atins genunchiul rece datorită bătrâneții și suferinței. Părintele poate ne-a cuprins creștetul, iar acum plecăm acasă, mai liniștiți pentru că i-am auzit glasul și prin glasul lui, cuvintele lui Hristos au fost rostite ‘Pacea Mea las vouă, Pacea Mea dau vouă’, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan referitor la simpozionul de astăzi.

Parintele Paisie Olaru a trecut la cele veșnice în ziua de 18 octombrie 1990. El a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Sihastria, lângă mormântul sau aflându-se cel al unui alt mare duhovnic al acestei obști monahale, arhimandritul Cleopa Ilie.

Comentarii Facebook


Știri recente