Simpozion la Putna, dedicat Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

Mănăstirea Putna din județul Suceava găzduiește în perioada 11-14 iulie 2012 ediția a XII-a a Simpozionului de istorie „Colocviile Putnei”. Manifestarea aniversează în acest an 20 de ani de la canonizarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Deschiderea oficială a avut loc miercuri, 11 iulie, în prezența Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, fiind precedată de un Te Deum, oficiat în Paraclisul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” al Mănăstirii Putna.

În deschidere a vorbit prof. univ. dr. Ștefan Sorin Gorovei, de la Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iași, care a prezentat ultimele numere ale revistei ‘Analele Putnei’, după care a urmat lansarea volumului „Mănăstirea Dobrovățului. Monografie arheologică și istorică”, în prezența autoarei Voica Maria Pușcașu. Apoi, Elka Bakalova a prezentat o comunicare legată de sfintele moaște și icoanele făcătoare de minuni din Ortodoxie, iar prof. univ. dr. Ștefan Sorin Gorovei a evocat trei cercetărori ai istoriei lui Ștefan cel Mare: Emil Turdeanu, Nicoară Beldiceanu și Petre Ș. Năsturel.

După cum ne-a relatat arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, ieri dimineață (12 iulie), lucrările colocviului au continuat prin susținerea altor comunicări ale invitaților. „Centrul de Cercetare și Documentare ‘Ștefan cel Mare’ al Mănăstirii Putna organizează din anul 2005 ‘Colocviile Putnei’. Aceste colocvii au ca scop cercetarea epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna de la înființare până în prezent. Începând cu ediția a IX-a a simpozionului, centrul de cercetare al mănăstirii noastre s-a orientat și spre celelalte mănăstiri din Bucovina și din perioada Sfântului Voievod Ștefan cel Mare”, a spus arhim. Melchisedec Velnic.

Comentarii Facebook


Știri recente