Simpozion la Parohia Sfântul Vasile – Hârlău

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, vineri, 30 noiembrie 2012, a avut loc la parohia „Sf. Vasile” – Hârlău, județul Iași, cea de a V-a ediție a simpozionului „Preot Dimitrie Bejan – mărturisire și rugăciune în temnițele comuniste”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În cuvântul de deschidere a simpozionului, pr. Nicolae Crăciun, protopopul Protoieriei Hârlău, a elogiat pe scurt personalitatea părintelui Dimitrie Bejan, comparându-l cu un alt mărturisitor al temnițelor comuniste – arhimandritul Vartolomeu Dolhan, fiu al parohiei Pârcovaci.

Cuvântul de bun venit adresat participanților – clerici și credincioși din Hârlău, Iași și Suceava – a fost rostit de preotul paroh Gheorghe Păltinel, care a subliniat importanța întâlnirii credincioșilor nu doar la slujbele liturgice, ci și la asemenea comemorări, cât și împărtășirea din experiența înaintașilor mărturisitori ai credinței fără compromisuri, mărturisire care astăzi este mai stringentă ca oricând. În continuare, directorul Colegiului „Ștefan cel Mare” din Hârlău, domnul Aurel Neicu, a mulțumit pentru invitație și a apreciat faptul că nu s-a neglijat păstrarea memoriei părintelui Bejan, încurajând continuarea acestui simpozion și în anii următori. Domnul director Aurel Neicu a fost cel care, împreună cu profesorii de religie ai școlii pe care o conduce și în parteneriat cu Protopopiatul Hârlău, a avut inițiativa organizării primului simpozion dedicat părintelui Bejan, în urmă cu cinci ani.

În continuare, domnul Paul Nistor, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, a prezentat referatul cu titlul „Episcopia română din America de după război”. O altă expunere interesantă a fost cea a pr. protopop lector univ. dr. Florin Țuscanu, de la Protoieria Roman, având ca temă „Amintiri cu preotul Dimitrie Bejan din închisorile comuniste”, și în cadrul căreia a fost prezentat în original de la CNSAS actul de condamnare a tatălui său, coleg de celulă cu părintele Bejan.

La capitolul „Mărturisiri ale celor care l-au cunoscut pe preotul Dimitrie Bejan”, a luat cuvântul părintele Emil Ojog de la Bivolari care s-a apropiat de părintele Dimitrie în anul 1973, cu câțiva ani după pensionarea forțată a acestuia și trimiterea lui la Hârlău cu domiciliul obligatoriu. Un alt ucenic al părintelui Dimitrie este părintele Gheorghe Bogus de la Sinești, care l-a întâlnit în anul 1987. Prezent la simpozion, acesta a menționat că a citit cărțile în manuscris ale părintelui Dimitrie care avea harisma înaintea vederii cu duhul. Tot părintele Bogus a arătat celor prezenți epitrahilul din foaie de cort și sfintele vase cu ajutorul cărora părintele Bejan a împărtășit mii de prizoneri la Oranki, în Siberia, între anii 1944-1948.

În încheiere, preoții participanți au oficiat o panahidă la mormântul părintelui Dimitrie Bejan și au luat parte la o agapă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…