Simpozion international organizat la Iasi

In prezenta IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in Aula Academiei Romane, filiala Iasi, a avut loc astazi sesiunea inaugurala a simpozionului international: ‘Contacte etnice si interferente culturale, la nordul si vestul Marii Negre de la colonizarea greaca pana in zilele noastre’. Manifestarea este organizata de Academia Romana, in colaborare cu Institutul de Arheologie Iasi, Institutul de Istorie ‘A. D Xenopol’, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Muzeul Literaturii Romane si Centrul Cultural German Iasi si reuneste specialisti din Germania, Polonia, Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova si Romania.

In cuvantul de binecuvintare adresat in deschiderea lucrarilor simpozionului si intitulat ‘Trecere si transmitere’, IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat importanta si necesitatea organizarii unei asemenea manifestari. La tematica si importanta acestui simpozion s-a referit in discursul sau si presedintele Academiei Romane filiala Iasi, Viorel Barbu. La sesiunea inaugurala a simpozionului a fost prezent si prof. dr. Victor Spinei, directorulul Institutului de Arheologie al Academiei Romane, Iasi. Acesta a subliniat in discursul sau contextul socio-politic regional in care se desfaoara simpozionul.

Simpozionul international ‘Contacte etnice si interferente culturale la nordul si vestul Marii Negre de la colonizarea greaca pana in zilele noastre’ este o continuare a unei manifestari similare organizate anul trecut tot la Iasi, intitulata: ‘Aspecte de spiritualitate din sud- estul Europei din preistorie pana in Evul Mediu’. Simpozionul de anul trecut a fost incununat cu publicarea unui volum, in care au fost cuprinse toate comunicarile stiintifice. Lucrarea a fost publicata la Editura Trinitas din Iasi, cu binecuvintarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. La fel ca in 2004, se intentioneaza ca toate comunicarile ce vor fi sustinute la simpozionul din aceste zile sa fie cuprinse in doua volume, unul de istorie si unul de arheologie. Lucrarile propriu-zise ale simpozionului ‘Contacte etnice si interferente culturale, la nordul si vestul Marii Negre de la colonizarea greaca pana in zilele noastre’ vor continua si pe parcursul zilei de maine, in cadrul a patru sectiuni. Maine seara, la ora 19.15 va avea loc sesiunea finala de comunicari, in care vor fi prezentate concluziile simpozionului. Incepand de miercuri si pana vineri, participantii la simpozion vor vizita manastirile din zona Neamtului, precum si cele din zona Sucevei.

Comentarii Facebook


Știri recente