Simpozion internațional organizat la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman a Universității din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la douăzeci de ani de la reînființarea învățământului teologic de grad universitar de la Oradea, comunitatea academică orădeană a organizat o serie de activități dedicate acestui major eveniment, după cum ne-a mărturisit Pr. Lect. Univ. Dr. Doru Fer

Festivitățile au debutat Duminică, 9 octombrie, la Catedrala cu Lună din Oradea, prin săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești de către Chiriarhul Oradiei, din soborul slujitor făcând parte și Părintele Prof. Univ. Dr. Nicu Dumitrașcu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, Părintele Prof. Univ. Dr. Dumitru Abrudan de la Sibiu, și Părintele Prof. Dr. Cristian Muntean, directorul Seminarului teologic liceal ortodox „Dumitru Stăniloae” din Brașov, nepotul Episcopului Vasile Coman al Oradiei, ierarhul ctitor al Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea. Cu acest prilej, Chiriarhul Oradiei a oferit Gramate de recunoștință celor trei decani ai facultății de la înființare și până în prezent: Părintelui Prof. Univ. Dr. Dumitru Abrudan, decan între anii 1991-2000, Părintelui Arhid. Prof. Univ. Dr. Constantin Voicu, decan între anii 2000-2004, și Părintelui Prof. Univ. Dr. Nicu Dumitrașcu, actualul decan.

Festivitățile au continuat luni, 10 octombrie, 2011, cu decernarea Înaltului Titlu de „Doctor Honoris Causa”, de către Universitatea din Oradea, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Dr. Laurențiu Streza al Ardealului, personalitate marcantă a spiritualității românești, cu o înaltă ținută academică și o importantă activitate teologică și pastorală.

Tot în cursul zilei de luni, în Sala de conferințe a Bibliotecii Universității orădene, a avut loc întrunirea Colegiului Decanilor Facultăților de Teologie Ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române.

Familia creștină în societatea contemporană

În după amiaza zilei de luni, 10 octombrie, 2011, la Hotelul „Muncel” din Băile Felix, a avut loc deschiderea oficială a Simpozionului Internațional cu tema „Familia creștină în societatea contemporană”, eveniment care s-a desfășurat în perioada 10-12 octombrie. Lucrările Simpozionului au fost deschise de către Preasfințitului Sofronie al Oradiei, care, în cuvântul de bun venit, a subliniat importanța acestui eveniment, precum și rolul major pe care îl are familia creștină în societatea contemporană.

Simpozionul s-a bucurat de prezența unor renumiți profesori, cercetători, teologi și doctoranzi, de la universități de prestigiu din Canada, Liban, Anglia, Olanda, Belgia, Germania, Franța, Spania, Rusia, Finlanda, Irlanda, Polonia și Bosnia-Herțegovina, dar și de la cele mai importante facultăți de teologie ortodoxă din țara noastră.

Concluziile participanților la acest simpozion au fost acelea că familia creștină constituie stâlpul și temelia oricărei societăți, cea mai însemnată alcătuire socială, icoană a Bisericii, înafara căreia nu se poate concepe o comunitate umană, deoarece relațiile sociale, principiile etice fundamentale și valorile umane de bază se învață și se exersează firesc și eficace doar în mediul familial. Susținută și îmbogățită de forța mântuitoare a lui Hristos, familia a fost și trebuie să rămână locul desăvârșirii, spațiu al iubirii prin excelență, unde se exersează neîntrerupt calea spre veșnicie.

O societate sănătoasă, dreaptă și respectabilă se construiește doar promovând valorile familiale, singurele care se constituie în garanții veritabile pentru un viitor viabil al omenirii.

La finalul simpozionului, Întâistătătorul Eparhiei Oradiei a transmis un cuvânt de binecuvântare, mulțumind celor care s-au ostenit și au acceptat să participe la acest simpozion, manifestându-și speranța că participanții la această amplă manifestare se vor întoarce mai împliniți din punct de vedere spiritual.

Comentarii Facebook


Știri recente