Simpozion internațional la Mănăstirea Dorna Arini din județul Suceava

La Mănăstirea ‘Acoperământul Maicii Domnului’ – Dorna Arini, din județul Suceava, a avut loc în zilele de 15 și 16 octombrie 2012 simpozionul ‘Sfântul Maslu – Taina însănătoșirii vieții sufletești și trupești și modalitate de pastorație a bolnavilor’. Evenimentul s-a bucurat de prezența Înalt Preasfințitului Teodosie, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Sfântul Andrei’ a Universității ‘Ovidius’ din Constanța a organizat, timp de două zile, la Mănăstirea Dorna Arini din județul Suceava, simpozionul ‘Sfântul Maslu – Taina însănătoșirii vieții sufletești și trupești și modalitate de pastorație a bolnavilor’.

Derulată cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, manifestarea a fost dedicată Anului omagial al Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor și a debutat luni, 15 octombrie, cu o slujbă de Te Deum. Cuvântul de deschidere a fost rostit de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Au participat profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității ‘Ovidius’ din Constanța, profesori din Atena – Grecia, din Ucraina, de la Cernăuți și de la alte facultăți de teologie din țara noastră.

‘S-au susținut comunicări foarte interesante și s-au purtat discuții care să ne aducă în actualitate necesitatea și rolul Sfântului Maslu în viața Bisericii în general și a creștinilor. S-au făcut sublinieri în legătură cu efectul acestei sfinte taine, s-au arătat temeiurile ei biblice și patristice, evoluția în istoria Bisericii creștine a Tainei Sfântului Maslu, dar și distincțiile deosebite ale acestei taine față de confesiunile creștine. S-a arătat că această taină, deși se adresează tuturor oamenilor, dar mai ales celor bolnavi, nu este una a tristeții, ci a bucuriei. În același timp s-a amintit de legătura dintre Taina Sfântului Maslu și celelalte sfinte taine, punându-se în valoare momentele importante ale tainei despre care s-a discutat. Taina Sfântului Maslu, într-un anumit mod, ne reintegrează în comunitatea Bisericii. De aceea, la finalul acestei slujbe, credincioșii cer iertare de la Dumnezeu prin părinții slujitori. Iertarea este poarta prin care creștinii intră în împărăția lui Dumnezeu. Dacă la Taina Sfintei Spovedanii vorbim de iertarea păcatelor mărturisite, aici iertarea păcatelor depinde de credința, căința și hotărârea celui care vine să primească această sfântă taină. Toate păcatele se pot ierta omului care se îndreaptă cu părere de rău către Dumnezeu. Ne-am bucurat de un banchet spiritual, iar teologii greci, cu spiritul lor foarte ascuțit, au avut un rol foarte important analitic și teologic. Unul dintre ei a vorbit despre suferință, altul despre boala și rolul ei în iconomia vieții omului. Boala este adeseori îngăduită de Dumnezeu ca un aspect pedagogic, astfel că prin intermediul acesteia El ne cheamă mai aproape de El. S-a lăsat o perspectivă pentru a îmbogăți acest material, astfel că vom avea un volum care va cuprinde atât referatele, cât și discuțiile care au avut loc pe marginea comunicărilor. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne lumineze pe toți, iar prin Taina Sfântului Maslu să cerem ajutorul Lui pentru vindecarea credincioșilor noștri’, a spus Înalt Preasfințitul Teodosie.

Comentarii Facebook


Știri recente