Simpozion internațional la Iași

În Aula Academiei Române – filiala Iași, a avut loc ieri, 8 noiembrie 2012, începând cu ora 9:00, deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului Internațional „Românii din afara granițelor țării. Iași – Cernăuți: legături istorice”.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, Aula filialei Iași a Academiei Române a găzduit ieri, începând cu ora 9:00, deschiderea lucrărilor Simpozionului Internațional „Românii din afara granițelor țării. Iași – Cernăuți: legături istorice”, eveniment cultural aflat la cea de-a XIV-a ediție. Printre participanții la eveniment s-au numărat academicianul Alexandru Zub și prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și alți reprezentanți ai societății culturale românești. Simpozionul este organizat de către Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA – Despărțământul „Mihail Kogălniceanu” – Iași, în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Academia Română – filiala Iași, Centrul Bucovinean de Artă – Cernăuți și Societatea „Mihai Eminescu” din Cernăuți.

Mesajul de bun venit a fost rostit de către doamna Areta Moșu, vicepreședintele Asociațiunii ASTRA, care și-a început discursul afirmând că „Iașul a fost și va fi mereu un loc unde vor rezona marile idei, un spațiu istoric ce constituie un cadru ideal pentru anvergura momentului și noblețea spiritului care ne-a adunat astăzi aici. Trăiesc alături de dumneavoastră un sentiment de împlinire și de mândrie, pentru că ASTRA înseamnă tradiție nobilă și istorie, iar asociația vede în dumneavoastră garanți ai perspectivei și continuității, coagulând în egală măsură trecutul și prezentul, idealul și pragmatismul, punându-ne la adăpost de acuze privind cramponarea de tradiționalism și concepte revolute.” După o prezentare succintă a istoriei și activității ASTRA, doamna Areta Moșu a ținut să mulțumească tuturor celor implicați în acest proiect, muzeelor și instituțiilor culturale și administrative ieșene, dar și slujitorilor Bisericii. „Înainte de toate, ne-a stat alături Biserica Română, prin reprezentanții săi, care au aplecat asupra oaspeților noștri binecuvântarea și bunătatea creștină, alături de rugăciuni pentru sănătatea și biruința dorințelor lor”, a declarat Areta Moșu.

În continuare, domnul academician Alexandru Zub a rostit o alocuțiune despre ideea de unire și solidaritate națională, „care aduc împreună armonia la nivel social. Unirea nu trebuie văzută doar din punct de vedere politic, ci trebuie să-i atribuim și un sens plenar, susceptibil de a satisface multiple valențe de ordin individual și colectiv. Unirea face puterea, dar nu e un scop în sine, ci mai degrabă un instrument al depășirii egoismului și al solidarității creatoare. Ea însemna credință în dreptatea cauzei și în pronia divină. Ideea unității a presupus un spirit solidar, conform realităților timpului, iar mesajul nu s-a epuizat încă, într-o lume a destructurărilor postmoderne”, a declarat academicianul Alexandru Zub.

În continuare, a luat cuvântul domnul prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, care a adus în discuție problema națiunii române în contextul redefinirii identităților naționale la nivel european. Au urmat apoi câteva discursuri ale invitaților și reprezentaților ASTRA din Cahul, Bistrița-Năsăud, Sibiu, Caraș-Severin, Covasna și Harghita, toate având ca idee centrală faptul că „ASTRA înseamnă românism”.

La final, au fost lansate cartea coordonată de către domnul Iulian Pruteanu – Isăcescu, „Românii din afara granițelor țării. România-Moldova-Ucraina – împreună spre Europa”, alături de două numere ale revistelor „Sud-Vest” – Almanah istorico-cultural în limba română pentru cititorii din Sudul Basarabiei, anul I, nr. 3, octombrie 2012, și „Revista română”, anul XVIII, nr. 4 (70), noiembrie 2012. Aceste lucrări conțin o tematică largă, înglobând domenii precum Teologie, Filosofie, Filologie, Drept, Relații Internaționale sau Științele comunicării.

Simpozionul se desfășoară pe trei secțiuni: Istorie, cultură și civilizație românească, Limbă și literatură română și Religie și spiritualitate. Între lucrările prezentate la sesiunile de comunicări, se regăsesc titluri precum: „Petru Movilă – un ctitor cultural și mitropolit providențial”, „Biserica Ortodoxă din Basarabia înainte și după 1940. Tradiții și actualitate” și „Despre poetul, prozatorul și publicistul Mihai Eminescu în viziunea Bisericii”. Activitățile simpozionului vor cuprinde în zilele următoare și vizitarea unor obiective culturale, precum și mese rotunde și conferințe la Cernăuți, Herța, Hotin, Edineț și Soroca.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…