Simpozion international la Centrul Cultural Pastoral – Durau

Astazi au inceput la Centrul Cultural-Pastoral Sfantul Daniil Sihastru – Durau, lucrarile celei de-a V-a editii a Simpozionului international Conservarea si restaurarea patrimoniului cultural. Simpozionul face parte din manifestarile stiintifice dedicate aniversarii a 600 de ani de la recunoasterea oficiala a Mitropoliei Moldovei de catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol; este organizat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Centrul mitropolitan de cercetari TABOR (Tehnici Artistice din Biserica Ortodoxa Romana) si Agentia de dezvoltare regionala N-E din Piatra Neamt.

Lucrarile simpozionului se vor derula pe parcursul a trei sectiuni:

– investigare, evaluare, conservare si restaurare a patrimoniului cultural;

– ecoteologie si managementul mediului;

– rugaciuni bisericesti pentru natura si activitati umane.

Printre participantii la acest simpozion se numara Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Varlaam Merticaru, vicar administrativ, Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Clement Haralam, Directorul Centrului de Cercetari TABOR, Corneliu Oniscu, vicepresedintele Consiliului Judetean, Nicolae Ivanciu, inspectorul sef al Inspectoratului de Protectie a Mediului – Iasi, Corneliu Horaicu, preoti profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Iasi, alte personalitati in domeniu. Manifestarea va cuprinde prezentarea de lucrari stiintifice in sedinte plenare, vizite pe teren, vizionare de materiale video etc.

Aceasta manifestare se doreste a fi o modalitate de inventariere si identificare a elementelor noi din patrimoniul cultural. Drept recunoastere a acestui simpozion international, se va incerca conceperea unui proiect de reabilitare ecologica prin organizare peisagistica si finantarea zonelor cu alunecari de teren, precum si realizarea unui volum in care vor fi incluse lucrarile prezentate in acest simpozion.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente