Simpozion Internațional la Alba Iulia

Personalități ale lumii teologice din țară și străinătate participă în aceste zile la Alba Iulia la cea de-a X-a ediție a Simpozionului internațional „Familie, Filantropie și Etică socială – Parteneriatul Stat – Biserică în Asistența Socială”, informează radiorenasterea.ro. Această manifestare este organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia și se desfășoară pe trei sesiuni de referate, susținute de către teologi, profesori universitari, preoți și oameni de cultură din țară și străinătate, între care prof. univ. dr. Herman Tristram Engelhardt și Mark Cherry, de la Universitatea din Texas, Corinna Delkeskamp-Hayes din Frankfurt, profesorul Ludwig Tavernier de la Koblenz, cunoscutul părinte Msg. Dr. Albert Rauch din Regensburg și câțiva profesori din Anglia, Italia, Moldova, precum și din țara noastră.

În deschidere, astăzi, 6 mai, s-a oficiat un Te Deum în Capela Facultății de Teologie Ortodoxă, iar ulterior au fost deschise lucrările în Aula „Dumitru Stăniloae”, prin cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

În contextul declarării anului 2011 – Anul Omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, în cuvântul său Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a subliniat importanța familiei în societatea contemporană: „Faptul că familia e atât de vulnerabilă se datorează lipsei de iubire jertfelnică. Este loc și pentru soți și pentru copii. Omul care nu e dispus la jertfelnicie, la sacrificiu, nu-l poate odihni pe celălalt și nu primește pruncii ca pe un dar al Cerului. Privită ca un simplu contract social, care are drept motivație interesul egoist, familia se poate destrăma repede. Dispărând avantajele materiale la care năzuia unul dintre parteneri, familia se prăbușește. Se prăbușește pentru că n-are la temelie credința în Hristos, Care pentru mireasa Sa S-a adus jertfă pe Cruce. Familia este, așa cum ne învață Sfântul Ioan Gură de Aur, ecclesia domestica, biserica cea mică, care, împreună cu alte biserici mici, alcătuiește Biserica cea mare, Biserica lui Hristos pe care nici porțile iadului nu o vor dărâma”.

Un moment important în desfășurarea simpozionului de la Alba Iulia l-a constituit solemnitatea decernării titlului de „Doctor Honoris Causa” al Facultății de Teologie Ortodoxă, profesorului universitar dr. Herman Tristram Engelhardt de la Universitatea din Texas din Statele Unite ale Americii, renumit nu doar prin convertirea sa la ortodoxie în anul 1991, cât mai ales prin activitatea ce urma să o desfășoare începând din acel moment.

Considerat unul dintre fondatorii bioeticii creștine, prof. Engelhardt și-a făcut cunoscută implicarea sa în acest domeniu prin numeroase scrieri care au apărut în întreaga lume. S-a născut din părinți romano-catolici, însă la vârsta de 50 de ani, în urma participării la Sfânta Liturghie într-o biserică ortodoxă chiar de praznicul Nașterii Domnului, s-a convertit la ortodoxie, fiind urmat de întreaga sa familie. Printre sutele de opere ale profesorului universitar american, s-a consacrat cu precădere Fundamentele Bioeticii Creștine.

La solemnitatea decernării titlului de „Doctor Honoris Causa”, Laudatio a fost citit de către decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, prof. univ. dr. Emil Jurcan, comprimând activitatea bogată desfășurată de profesorul american în planul bioeticii creștine. Documentul a inclus o scurtă prezentare a vieții, o analiză a activității în domeniul bioeticii, a principalelor studii și volume scrise în Limba Engleză și traduse în peste 10 limbi. S-a evidențiat, de asemenea, activitatea științifică, dar și cea pe planul social-misionar desfășurată după convertirea la ortodoxie.

Lucrările Simpozionului internațional se vor încheia duminică, 8 mai, urmând ca în cursul zilei de luni, profesorul universitar dr. Herman Tristram Engelhardt să fie prezent la Cluj-Napoca, unde va conferenția în fața studenților Facultății de Teologie Ortodoxă și va susține o prelegere la Centrul de Bioetică.

Comentarii Facebook


Știri recente