Simpozion internațional Dumitru Stăniloae, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași va avea loc, în aceste zile, Simpozionul internațional „Dumitru Stăniloae”, ediția I, cu tema „Laicii și misiunea creștină: realitate istorică, vocație personală, necesitate eclezială”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Cu prilejul Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și al Anului comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei organizează, între 23-25 mai 2013, Simpozionul internațional „Dumitru Stăniloae”, ediția I. Tema simpozionului este „Laicii și misiunea creștină: realitate istorică, vocație personală, necesitate eclezială”.

„Facultatea noastră de Teologie organizează și în acest an, ca și în anii precedenți, un simpozion internațional. Cu prilejul Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și a Anului comemorativ închinat părintelui Dumitru Stăniloae, simpozionul va avea și el aceste două teme centrale. Plecând de la faptul că Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena, au avut o activitate impresionantă, care a marcat atât istoria umanității, cât mai cu seamă istoria creștinătății, ne-am gândit la un aspect foarte important pentru vremea noastră, anume «Laicii în misiunea creștină: realitate istorică, vocație personală, necesitate eclezială». Este o temă extrem de generoasă, care poate fi abordată din multe perspective, însă considerăm că, în societatea actuală, Biserica trebuie să acorde mai multă atenție, mai mult decât altădată poate, rolului pe care mirenii trebuie să-l aibă în viața Bisericii, conștientizându-i de rolul lor și având în vedere că «mirenii» sunt cei care au primit Sfânta Taină a Mirungerii, precum și alte sfinte taine. Cea de-a doua temă a simpozionului se referă la părintele Dumitru Stăniloae, poate cu atât mai mult cu cât facultatea noastră îi poartă numele. Din acest punct de vedere a fost prezentă la facultatea noastră în ultimele zile și doamna Lidia Stăniloae, care a susținut și o conferință. Dorim ca la acest simpozion, colegi dintre ai noștri, care au avut preocupări în teologia părintelui Stăniloae, să vină cu câteva prezentări, urmând ca și în toamnă, când se vor împlini 20 de ani de la mutarea la cele veșnice a părintelui, să organizăm la nivel de facultate un simpozion în care să le vorbim studenților noștri despre ce a însemnat teologia părintelui Stăniloae pentru teologia ortodoxă, în general, și pentru cea românească, în special,” a declarat pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Simpozionul se va deschide azi, 23 mai, la ora 17:00, în Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iași și va avea invitați atât din țară, cât și din străinătate. Printre invitații din străinătate se numără decanul Facultății de Teologie Protestantă din Strasbourg, un profesor de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Graz, un profesor din Cehia cu studii în Sociologie și Teologie și un teolog din Biserica Rusă.

Comentarii Facebook


Știri recente