Simpozion internațional despre Taina Sfântului Maslu la Palatul Patriarhiei

Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București organizează săptămâna aceasta un simpozion dedicat Tainei Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor. Timp de două zile, ierarhi ortodocși, profesori de teologie din țară și străinătate vor prezenta referate și vor participa la discuții despre tema propusă.

Simpozionul se va desfășura în zilele de 15 și 16 mai, în Aula mare ‘Teoctist Patriarhul’ din Palatul Patriarhiei, informează Ziarul Lumina. ‘În fiecare an, facultatea noastră organizează manifestări științifice care țin seama, pe de o parte, de cercetarea teologică actuală și de preocupările teologiei ortodoxe în general, iar pe de altă parte, țin seama și de viața Bisericii. În cazul acesta, întrucât avem Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor, am considerat că este bine să realizăm o astfel de manifestare științifică. La discuții vor participa profesori de la mai multe facultăți de teologie ortodoxă europene’, a spus părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie din București.

La acest simpozion internațional sunt invitați profesori de la Academia Teologică din Moscova, Academia Teologică de la Sankt Petersburg, Academia Teologică de la Kiev, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad, Patriarhia Ortodoxă a Antiohiei, Facultatea de Științe Biblice și Arheologice din Ierusalim, Academia Teologică din Tbilisi, Universitatea de Stat din Georgia.

‘Majoritatea participanților sunt profesori de teologie dogmatică și teologie liturgică și sub aceste două dimensiuni va fi tratată Taina Sfântului Maslu, dar pentru ca aria să fie mai cuprinzătoare, vor fi surprinse și acele aspecte canonice locale, în sensul că există anumite tradiții locale ale săvârșirii Tainei Sfântului Maslu, și în Biserica noastră, și în Biserica Ortodoxă din Rusia sau Patriarhia Antiohiei. De exemplu, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, va analiza printre altele și particularitatea că Molitfelnicele din Ardeal din secolele trecute erau rugăciuni speciale pentru credincioșii bărbați și pentru credincioase care veneau la Maslu’, a mai spus părintele decan Ștefan Buchiu.

Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Cu ocazia acestui simpozion va fi lansat și Anuarul Facultății de Teologie Ortodoxă din București pe anul 2012. ‘Anuarul facultății cuprinde o serie de studii ale profesorilor noștri, dar și lucrările congresului de teologie de anul trecut, care a fost dedicat familiei creștine. Prin aceasta facem și punte între cei doi ani, între Taina Botezului și Taina Cununiei și Taina Sfântului Maslu. Folosim prilejul acesta pentru a arăta preocupările profesorilor de teologie din București. Aceste studii cuprinse în anuar au și rezumate în limbi de circulație internațională’, a mai spus părintele decan.

Comentarii Facebook


Știri recente