Simpozion Internațional de Martirologie la București

Luni, 11 octombrie, a avut loc în Capitală Simpozionul Internațional de Martirologie, ‘Moartea Martirică’, organizat de fundația ‘Sf. Irina’,după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

În cadrul Simpozionului, Preasfințitul Sofian Brașoveanul a susținut lucrarea ‘Martiriul – mărturie de credință și iubire și cale spre Înviere’, în care a evidențiat că martiriul mucenicilor constituie cea mai mare dovadă a credinței lor neclintite și a nădejdii lor de nezdruncinat în Dumnezeu și în viața veșnică în comuniune cu Tatăl cel Ceresc. Au urmat lucrările părintelui prof. dr. Georgios Metallinos, ‘Fenomenul neomartirilor, importanță teologică și națională’; a profesorului dr. Rubin Dominic, ‘Martirajul de la Maccabei la lagăre: reflecții pe tema mărturiei iudaice și creștine’, a profesorului dr. Tristram Engelhardt jr, ‘Scandalul martirajului: Murind în dreaptă închinare și dreaptă credință’, dar și a dr. Dmitri Avdeev, ‘Martirajul creștin: aspecte psihologice ale neînfricării’.

Sângele martirilor, sămânța creștinismului

Lucrările simpozionului au continuat cu lucrarea ‘Sângele martirilor, sămânța creștinismului’, susținută de părintele prof. dr. Vasile Mihoc, în care a reliefat că finalitatea persecuțiilor, în mod paradoxal, era inversă, pentru că în locul stârpirii noii religii, aceasta se dezvolta mult mai mult. ‘Sfinții adapă cu sângele lor pământul Babilonului lumii acesteia, și prin această sângiuire parcă îmbată de mânie ‘fiara pustiei’. Peste tot este acest sânge biruitor și învietor, această sămânță prin care creștinismul prinde viață, căci în sânge este viața. Cu toții suntem datori a purta o luptă în viața aceasta. Nu orice fel de luptă, ci o luptă până la sânge, nu orice fel de mărturie, ci pe cea dreaptă, cea care sfințește și îi sfințește și pe cei din jur, care vin să se adape din ea ca din izvorul vieții’, a arătat părintele Vasile Mihoc, profesor la Facultatea de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu.

Corinna Delkeskamp-Hayes a prezentat lucrarea ‘Martirajul: Provocarea de a se confrunta cu păcatul’, conf. dr. Sebastian Moldovan a susținut referatul ‘Originile sacramentale și morale ale martirajului’, iar prof. dr. Sorin Lavric a susținut lucrarea ‘Nevoia de martiri’, în timp ce profesorul dr. Mircea Gelu Buta a prezentat informații și reflecții despre ‘Martirajul preotului Augustin Pop din Mijlocenii Bârgăului’.

Comentarii Facebook


Știri recente