Simpozion în Episcopia Severinului și Strehaiei

Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Asociația Ariadnae Filum pentru cultură a Româno-Vlahilor din Bor-Serbia, implementează proiectul de cooperare transfrontalieră ,,Identitate, cultură comună și tradiții în zona de frontieră româno-sîrbă”.

În cadrul acestui proiect cu finanțare europeană este organizat, în perioada 24-26 aprilie 2012, simpozionul cu tema ,,Moștenirea culturală – forma supremă a identității naționale” menit să pună în valoare moștenirea culturală și istorică a locuitorilor din zona Mehedințiului și din Valea Timocului, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

La această acțiune culturală cu caracter transfrontalier au participat istorici, cercetători, etnologi, folcloriști și ziariști.

În deschiderea lucrărilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei s-a adresat celor prezenți, români și vlahi, vorbindu-le despre unitatea și frățietatea românilor de pe cele două maluri ale Dunării și despre elementele istorice și culturale ce alcătuiesc zestrea și patrimoniul imaterial al acestora.

Zavisa Zurz, președinte asociației ‘Ariadnae Filum’ a vorbit, la rândul său, despre lipsa spirituală pe care o resimt vlahii din cauză că în bisericile lor nu se slujește în graiul strămoșesc, în graiul fraților de peste Dunăre. Dl Zurz și-a mărturisit dorința ca aceste legături fraterne și de întrajutorare să se continue și pe mai departe, mulțumind totodată ierarhului mehedințean pentru implicarea în redescoperirea identității și tradițiilor din zona de frontieră româno-sârbă.

Seara s-a încheiat cu prezentarea unui film deosebit de atractiv, care a comprimat în aproximativ jumătate de ceas câteva veacuri de tradiție, arătând publicului prezent frânturi din istoria și spiritul românesc, fie și dispersat de contingențele geografice, spirit a cărui sevă și vigoare se dorește a fi transmisă pe mai departe.

Trebuie amintit că, tot în cadrul proiectului, sâmbătă, 21 aprilie, la Dr. Tr. Severin s-a desfășurat un spectacol de muzică populară ținut de formații din valea Timocului și din Mehedinți, ca mijloc de promovare și păstrarea a tradițiilor și identității între românii de pe cele două maluri ale Dunării.

Obiectivul general al proiectului este cunoașterea, redescoperirea și păstrarea identității cultural-istorice a populației românești de pe cele două maluri ale Dunării.

Simpozionul se va termina joi, 26 aprilie, cu vernisarea unei expoziții de fotografie și lansarea albumului de fotografie cu titlul „Moștenirea culturală – forma supremă a identității naționale” .

Comentarii Facebook


Știri recente