Simpozion în amintirea părintelui Jean Meyendorff, la Paris

În perioada 9-11 februarie 2012, la Institutul ‘Sfântul Serghie’ din Paris s-a susținut un colocviu internațional în amintirea părintelui Jean Meyendorff, informează Ziarul Lumina. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când pr. Jean Meyendorff a plecat în împărăția cerurilor.

Părintele John Meyendorff este cunoscut ca unul dintre marii teologi și scriitori ortodocși ai secolului al XX-lea. Personalitatea și opera sa au marcat timpul și locul unde și-a desfășurat activitatea. Profesorii Institutului Teologic ‘Sfântul Serghie’ din Paris, în amintirea celui care a fost student și apoi profesor al acestei instituții, au organizat în perioada 9-11 februarie o comemorare liturgică, dar și academică a părintelui și profesorului Jean Meyendorff. În sesiunile susținute pe parcursul a trei zile a fost analizată opera sa din diferite perspective: liturgică, istorică, patristică, filosofică ș.a. Totodată, a fost pusă în lumină și contribuția care, prin opera scrisă, activitatea la catedră, conferințe, a avut-o în spațiul teologiei academice, în Biserica din America și Rusia, dar și pentru sufletul credincioșilor care nu l-au cunoscut, dar s-au bucurat de cărțile Sfinției Sale. Lucrările teologice ale părintelui Jean Meyendorff au fost publicate în limbile: franceză, engleză, germană, italiană, rusă, greacă, română, finlandeză, spaniolă, japoneză, sârbă și poloneză.

Mărturii despre părintele Jean Meyendorff

În deschiderea lucrărilor colocviului, Înalt Preasfințitul Gabriel, Arhiepiscopul parohiilor de tradiție rusă în Europa Occidentală, a menționat necesitatea organizării unor astfel de evenimente prin care se comemorează viața și opera părinților și teologilor care au trăit și au mărturisit credința ortodoxă în Occident. ‘Avem nevoie de clipe din acestea pentru a redobândi curaj în activitatea misionară pe care noi astăzi, într-o societate tot mai secularizată, trebuie să o ducem’, a remarcat Înalt Preasfinția Sa. Au susținut comunicări: Mitropolitul Kallistos Ware, Joost van Rossum, Jean-François Colosimo, Nikolaos Loudovikos, Ivana Noble, Goran Sekulovski, Andrew Louth, Pantelis Kalaitzidis, Sergej Horuzhy, Stoyan Tanev, André Lossky, Nicolas Ozoline, Stéphane Bigham, Pavel Pavlov, Marie-Hélène Congourdeau, Marie-Hélène Blanchet, Alexandre Dvorkine, Constantin Vétochnikov, Oleg Kobtzeff, Nicolas Lossky, Nicolas Kazarian, Michel Stavrou. În după-amiaza zilei de 10 februarie au fost relatate mărturii despre cum l-au văzut și cum l-au înțeles cei care l-au cunoscut personal pe părintele Jean Meyendorff ca om. În fața auditoriului au vorbit Paul Meyendorff (fiul părintelui Jean Meyendorff), IPS Kallistos Ware, IPS Amfilohie de Muntenegru, protoiereul Vladimir Vorobiev, rectorul Universității Umanistice Ortodoxe ‘Sfântul Tihon’ din Moscova, preoți, ucenici, foști studenți, care și-au amintit echilibrul părintelui Jean Meyendorff, smerenia sa firească, noblețea și cultura sa, care se revărsau către ceilalți firesc, niciodată ostentativ. S-a difuzat apoi un film în care părintele Jean Meyendorff, într-un interviu luat în 1989, vorbește printre altele despre Biserica Ortodoxă din diaspora și dificultățile organizării ei. (protos. Nicodim Petre)

O viață dedicată învățământului teologic

Părintele Meyendorf s-a născut pe 17 februarie 1926 în Neuilly-sur-Seine, o suburbie a Parisului. A urmat cursurile școlii secundare în Franța, iar studiile teologice le-a urmat în cadrul Institutului Teologic ‘Sfântul Serghie’ din Paris (1949). Institutul de Teologie Ortodoxă ‘Sfântul Serghie’ din Paris a fost fondat în 1925 și este o instituție de învățământ superior ce funcționează sub egida Academiei din Paris, fiind în jurisdicția Arhiepiscopiei Bisericilor Ortodoxe Ruse din Europa Occidentală. În anul 1948 devine licențiat în litere la Sorbona, iar mai târziu obține o diplomă de studii superioare (1949), o diplomă din partea Școlii Practice de Înalte Studii (1954) și Doctoratul în Litere (1958). În Franța a fost profesor asistent de Istoria Bisericii în cadrul Institutului Teologic și bursier în cadrul Centrului Național de Cercetare Științifică. Lucrarea pentru doctorat a vizat teologia Sfântului Grigorie Palama. Prin studiile sale, a pus cu precădere în valoare ‘palamismul’ în cadrul teologiei ortodoxe contemporane. În 1959 va pleca în Statele Unite, unde își continuă activitatea de profesor de Istoria Bisericii și Patristică la Seminarul Teologic ‘Sfântul Vladimir’ din New York. Tot în acest an va fi hirotonit și preot. În tot acest timp, părintele John Meyendorff ține prelegeri ca lector de teologie bizantină în cadrul Universității Harvard și apoi ca profesor la Fordham University. A fost profesor adjunct în cadrul Universității Columbia și Uniunii Seminariilor Teologice, ținând numeroase prelegeri, de obicei în campusuri universitare și cu ocazia anumitor evenimente bisericești. A deținut poziția de decan al Seminarului ‘Sfântul Vladimir’ din martie 1984 până în iunie 1992. A fost pentru anumite perioade de timp președintele Societății Teologice Ortodoxe din America, președintele Asociației Patristice Americane și membru al Comitetului American pentru Studii Bizantine. Părintele John Meyendorff a primit titluri onorifice din partea unor universități precum ‘Notre Dame’. A fost membru corespondent al Academiei Britanice. În anul 1990 primește Diploma de Membru Onorific al Academiei Teologice din Leningrad. A trecut la cele veșnice pe 22 iulie 1992.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…