Simpozion Ecumenic International la Centrul Cultural Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ – Durau

La Centrul Cultural Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastru’ din Durau se va desfasura in perioada 10 – 12 mai 2005 Simpozionul Ecumenic International cu tema ‘Hristos in mijlocul nostru, valoarea vietii liturgice pentru societatea de astazi’.

La aceasta manifestare vor participa ierarhi ortodocsi si romano-catolici, profesori de la Seminariile Teologice si Facultatile de Teologie Ortodoxe si Romano-Catolice din Romania, Austria si Elvetia.

Simpozionul va fi deschis maine, la orele 10.00, de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si de catre Eminenta Sa, Cardinalul Christoph Schoenborn – Arhiepiscopul Vienei si Primatul Bisericii Catolice din Austria.

De asemenea, la acest moment vor participa Episcopi ortodocsi si catolici precum si reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor.

Mai multe detalii despre acest Simpozion ne-a oferit Parintele Nicolae Dascalu – Consilier Cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei: ‘Deschiderea oficiala a Simpozionului Ecumenic International cu tema ‘Hristos in mijlocul nostru, valoarea vietii liturgice pentru societatea de astazi’, organizat la Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ – Durau, va fi facuta de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si de catre Eminenta Sa, Cardinalul Christoph Schoenborn – Arhiepiscopul Vienei si Primatul Bisericii Catolice din Austria. De asemenea, la deschiderea lucrarilor Simpozionului Ecumenic International vor fi prezenti Episcopi, atat din partea Bisericii Ortodoxe, cat si din partea Bisericii Romano-Catolice. Astfel, vor fi prezenti Prea Sfintitul Laurentiu Streza – Episcopul Caransebesului, Prea Sfintitul Casian – Episcopul Dunarii-de-Jos si Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul – Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, din partea Bisericii Ortodoxe, iar din partea Bisericii Romano-Catolice: Prea Sfintitul Petru Gherghel – Episcop Romano-Catolic al Diocezei de Iasi, Prea Sfintitul Anton Cosa – Episcop Romano-Catolic de Chisinau (Republica Moldova) si Prea Sfintitul Virgil Bercea – Episcop Greco-Catolic de Oradea. De asemenea, la acest Simpozion vor participa si Excelenta Sa Christian Zeileissen – Ambasador al Austriei la Bucuresti, precum si reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor pentru ca acest Simpozion Ecumenic International are sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor prin Secretariatul de Stat pentru Culte. Participantii vor fi profesori de Teologie de la diferite institutii de invatamant teologic din tara si strainatate.’

In fiecare din cele trei zile ale Simpozionului Ecumenic International organizat la Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ – Durau vor fi prezentate referate atat de catre reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, cat si de cei ai Bisericii Catolice, dupa care vor fi organizate grupuri de lucru. De fiecare parte vor fi sustinute cate 3 referate principale, iar in ultima zi vor fi prezentate si concluziile finale ale manifestarii.

Parintele Consilier Nicolae Dascalu a precizat ca: ‘Cele 3 referate din partea Bisericii Ortodoxe Romane vor fi sustinute de Prea Sfintitul Laurentiu Streza – Episcopul Caransebesului si profesor de Liturgica la Facultatea de Teologie ortodoxa din Sibiu, de catre Parintele Profesor Doctor Nicolae Necula – Decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti si de catre Parintele Profesor Doctor Viorel Sava – Prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi. Din partea Bisericii Romano-Catolice, referentii vor fi: Profesor Philipp Harnoncourt – de la Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii din Graz (Austria), Profesor Erich Renhart – Austria si Profesor Franz Mali – de la Facultatea de Teologie din Friburg (Elvetia). Asadar, este o reflecxie comuna asupra unei teme de mare actualitate: viata liturgica in societatea de astazi. Fiecare participant va veni cu experienta proprie si va participa la grupurile de lucru care se vor desfasura in urma referatelor.’

Simpozionul Ecumenic International cu tema ‘Hristos in mijlocul nostru, valoarea vietii liturgice pentru societatea de astazi’, care va incepe maine la Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ – Durau este o continuare a unei manifesatri similare organizate in luna septembrie 2001, care a avut tema ‘Iluminism si isihasm’. Aceasta din urma manifestare a marcat inceputul colaborarii dintre Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Fundatia ‘Pro Oriente’ din Viena.

Comentarii Facebook


Știri recente