Simpozion dedicat Unirii la Călărași

Simpozionul ‘152 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească’ s-a desfășurat luni, 24 ianuarie, în Sala de ședințe a Consiliului Local Călărași, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’. Evenimentul a reunit numeroși oameni de cultură, precum și reprezentanți ai autorităților locale, centrale și județene, între care primarul municipiului Călărași, Nicolae Dragu, părintele protopop Eugen Barz, prefectul Niculae Enciu, subprefectul Nicolae Miu, colonelul Mihai Dinu de la Centrul Militar Județean, generalul de brigadă Ioan Onofrei și deputatul Vasile Nedelcu.

Lucrările simpozionului au fost deschise de către primarul Nicolae Dragu. După intonarea imnului de stat al României, părintele protopop de Călărași, Eugen Barz, a săvârșit o slujbă de binecuvântare. Prima alocuțiune a fost rostită de către prof. dr. Constantin Tudor, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Călărași, care a vorbit despre premisele Marii Unirii, referindu-se în primul rând la Unirea realizată de domnitorul Mihai Viteazul în anul 1600, după care a trecut în revistă evenimentele din 1812 și 1824. Prof. Emil Isvoranu a afirmat în prelegerea sa că Al.I. Cuza a pus bazele primului Cod Civil de pe teritoriul țării noastre, domnitorul fiind acela care înființează și o universitate, pe lângă cea de la Iași, la București. Prof. Emil Isvoranu a amintit și despre reforma agrară sau despre legea armatei emisă pentru prima dată în România, prin implicarea domnitorului Al.I. Cuza.

La finalul alocuțiunilor, a avut loc vernisajul unei expoziții realizate de Mihai Cioban. În centrul atenției au fost patru tablouri, despre care artistul a afirmat că exprimă stările lui interioare. Criticul de artă Ana Amelia Dincă a remarcat trăirea teologică ce se desprinde din cele patru opere, precum și entuziasmul pictorului, care se află deja la a doua expoziție.

Tot cu prilejul manifestărilor dedicate zilei de 24 ianuarie, au fost prezentate trei lucrări ale maestrului Ion Vlad, care au fost donate de familia Giurcă noului Muzeu ‘Ion Vlad’, ce se va deschide anul acesta la Călărași. La final, primarul cetății a înmânat lui Dorel Moțăianu titlul de ‘Cetățean de onoare al orașului Călărași’, festivitatea fiind urmată de Hora Unirii.

Comentarii Facebook


Știri recente