Simpozion dedicat unirii Basarabiei cu România, la Sibiu

La împlinirea a 94 de ani de la unirea Basarabiei cu România, la Facultatea de Teologie ‘Sfântul Andrei Șaguna’ din Sibiu a avut loc Simpozionul ‘România – Basarabia – 1812-1918-2012 – Istorie – Cultură – Spiritualitate’, urmat de parastasul pentru personalitățile vremii respective. Manifestările au fost organizate în colaborare cu Centrul Arhidiecezan de Diagnoză și Cercetare Catehumenală, Omiletică și Pedagogia și Metodologia Religiei (CADCO) ‘Mitropolit Andrei Șaguna’, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) Sibiu și Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, filiala Sibiu, informează „Ziarul Lumina”.

Lucrările simpozionului s-au desfășurat în Aula ‘Mitropolit Ioan Mețianu’ cu participarea unor personalități ale vieții academice sibiene și din Republica Moldova, care au vorbit despre evenimentul Unirii și consecințele ulterioare actului istoric. La simpozion au participat cadre didactice de la Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu, preoți, studenți și oameni de cultură din țară și din Republica Moldova.

Prima prelegere academică a aparținut lect. univ. dr. Pavel Moraru de la Departamentul de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate din cadrul universității sibiene și s-a intitulat ‘Consecințele anexării Basarabiei la Imperiul Rus – 1812-2012’.

A fost prezentat procesul de rusificare a provinciei, precum și situația delicată a românilor basarabeni în mai bine de un secol de stăpânire rusească. Asist. univ. dr. Tiberiu Costăchescu, de la Facultatea de Jurnalistică, a susținut prelegerea ‘Onisifor Ghibu, stâlp la temelia unirii Basarabiei cu România’. În prelegerea ‘Unire vs integrare’, conf. univ. dr. Sorin Radu, de la Facultatea de Istorie, a punctat principalele consecințe ale unirii provinciei cu patria-mamă și modul în care s-a reușit unirea propriu-zisă a celor două teritorii din punct de vedere administrativ și economic.

Pr. conf. univ. dr. Constantin Necula din cadrul Facultății de Teologie a susținut prelegerea ‘Nevoia de unitate în Hristos a neamului românesc’, lect. univ. dr. Romeo Cemîrtan a conferențiat pe tema ‘Renașterea națională și crearea Mitropoliei Basarabiei’. Au urmat comunicările susținute de pr. Viorel Cojocaru, cu tema ‘Slujirea și jertfa clerului ortodox din Basarabia, în perioada 1940-1942’, de conf. univ. dr. Sebastian Moldovan cu tema ‘Pentru etnicitate…’, de Maria Șălaru despre ‘Vasile Militaru, poetul neamului românesc’, iar Iulian Rusanovschi, președintele ASCOR Chișinău, a prezentat o comunicare cu titlul ‘Sfinții basarabeni revin acasă’.

Simpozionul s-a încheiat cu lansarea volumului ‘Pagini de folclor românesc din Serbia. Texte din colecția lăutarului Sima G. Prunareviæ (1888-1969)’, de muzeograf Elena Ramona Potoroacă & Dr. Zvonko Trailoviæ. Manifestările s-au încheiat cu parastasul din Catedrala mitropolitană din Sibiu, oficiat după Vecernie, pentru personalitățile care au contribuit la evenimentele din 1918.

Astăzi, în aula Facultății de Teologie, de la ora 19:00, are loc un spectacol de cântec și poezie inspirat din creația poeților Grigore Vieru și Adrian Păunescu.

Comentarii Facebook


Știri recente