Simpozion dedicat părintelui Stăniloae la Iași

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași are loc în aceste zile Simpozionul internațional „Dumitru Stăniloae”, cu tema „Laicii și misiunea creștină: realitate istorică, vocație personală, necesitate eclesială”. Printre invitați se numără profesori universitari, teologi și sociologi de renume din țară și străinătate.

Cu prilejul Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și al Anului comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei au organizat, între 23 și 25 mai 2013, Simpozionul internațional „Dumitru Stăniloae”, ediția I. Evenimentul a debutat joi după-amiază în Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iași, în prezența Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După cuvântul de deschidere al pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie din Iași, au urmat mesajul rostit de reprezentantul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, prof. univ. dr. prorector Dumitru Luca, și cuvântul Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, intitulat „Preoția împărătească sau slujirea laicilor în Biserică”. În prezentarea susținută, IPS Teofan a subliniat că „totul, atât în viața laicului, cât și a episcopului sau preotului, pornește de la experiența personală a raportării conștiente, smerite și curajoase la Dumnezeu. Numai pornind de la o experiență personală se poate încerca un răspuns, se poate încerca umplerea acestui abis, desființarea graniței dintre timpul liturgic și timpul așa-zis «a-liturgic» al vieții de zi cu zi, după cum afirmă pr. prof. Boris Bobrinskoy în lucrarea «Împărtășirea Sfântului Duh». Continuând în același duh, se poate mărturisi că numai printr-o tendință continuă de așezare reală, adică cu frică, credință și dragoste a creștinului, preot sau episcop, sau a creștinului laic în fața lui Dumnezeu, fiecare își găsește locul în Biserica lui Hristos și dispare granița despărțitoare dintre membrii aceleiași Biserici”.

A urmat apoi cuvântul prof. dr. Rémi Gounelle, decanul Facultății de Teologie Protestantă din Strasbourg, care a vorbit despre „Responsabilitatea laicilor. Reforma și Sfinții Părinți”, după care participanții la simpozion au asistat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iași la un concert de muzică religioasă, susținut de Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu”. Cu această ocazie, a fost lansat și cd-ul aniversar „Să mulțumim Domnului”, ce cuprinde selecțiuni din concertele susținute de corul ieșean în cei cinci ani de activitate.

Lucrările simpozionului au continuat ieri-dimineață, în „Sala Coloanelor” a facultății ieșene de teologie, cu prezentările diaconului Andrey Kuraev din Rusia, ale teologilor David Bouma din Cehia și Pablo Argarate din Austria, a părintelui prorector Gheorghe Popa, a profesorului Dan Chițoiu de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, precum și ale profesorilor de la Facultatea de Teologie din Iași și ale reprezentanților celorlalte facultăți de teologie din țară prezente la eveniment.

Astăzi, în cadrul simpozionului vor vorbi, printre alții, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan și dr. Pavel Chirilă de la Asociația „Christiana”. Prima ediție a Simpozionului internațional „Dumitru Stăniloae” se va încheia cu un pelerinaj al participanților la cele mai cunoscute mănăstiri din Arhiepiscopia Iașilor, potrivit Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel despre Sf. Ap. Petru şi Pavel: Diferiți ca temperament și cultură, dar cu foarte multe daruri și virtuți în comun

Patriarhul Daniel a vorbit miercuri în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală despre trăsăturile, viaţa şi activitatea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cinstiţi în 29 iunie. ”Considerați primul şi ultimul dintre apostoli Patriarhul României…