Simpozion dedicat Martirilor Brâncoveni

Un simpozion dedicat Sfinților Martiri Brâncoveni a fost organizat astăzi, 3 aprilie 2014, la Constanța. Oameni de cultură, preoți, istorici, studenți și elevi au participat la evenimentul organizat în sala Senatului Universității „Ovidius” de instituția gazdă, Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare „Dumitru Stăniloae” al Universității „Valahia” din Târgoviște și Arhiepiscopia Tomisului.

„În general, Brâncoveanu este cunoscut ca unul dintre marii domnitori ai Țării Românești, una din cele mai lungi domnii – 26 de ani – și care în cursul acestei domnii a avut în special o activitate extraordinar de importantă din punct de vedere cultural prin monumentele pe care le-a ridicat, prin academiile domnești pe care le-a construit și prin întreaga sa activitate în folosul populației românești”, a precizat acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici

„Trebuie să avem în inimă aceste evenimente ca să nu uităm niciodată istoria noastră, deoarece prin ea putem să avem o istorie în zilele de mâine”, a evidențiat Prof. Univ. Dr. Gheorghe F. Anghelescu directorul Centrului de Cercetări „Dumitru Staniloae” – Târgoviște, făcând referire la personalitățile marcante a Sfinților Martiri Brâncoveni.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a vorbit despre importanța Sfinților Martiri Brâncoveni în istoria românilor. „Epoca Brâncoveanu, pentru că este o epocă această perioadă de domnie a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, a adus în istoria Țării Românești o nuanță specifică de cultură, de spiritualitate, de afirmare națională, dar un astfel de martiriu al întregii familii sigur că este neobișnuit. Toate acestea se petreceau sub privirile pasive ale marilor puteri din vremea aceea care nu au intervenit pentru salvarea acestei familii”, a precizat ÎPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, după cum aflăm de la TRINITAS TV. Evenimentul se încadrează în seria evenimentelor dedicate Sfinților Martiri Brancoveni de Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente