Simpozion dedicat implinirii a 220 de ani ai turnului clopotnita de la Biserica ‘Sf. Spiridon’

Manifestarile ‘Zilele Sfantul Spiridon’ prilejuite de hramul bisericii inchinate episcopului Trimitundei au continuat astazi cu un simpozion dedicat implinirii a 220 de ani de la construirea turnului clopotnita de la Biserica ‘Sf. Spiridon’ din Iasi. Simpozionul s-a derulat cu binecuvantarea si in prezenta IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iasi. In deschidere, parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si directorul Institutului Cultural Misionar Trinitas, a evidentiat importanta turnului de la Biserica ‘Sf. Spiridon’ din Iasi, dar si semnificatiile generale ale turnurilor de la lacasurile ortodoxe: ‘Am venit aici pentru a ne indrepta atentia asupra unei alte dimensiuni documentare si stiintifice. Biserica ‘Sf. Spiridon’ are o legatura nedespartita cu Spitalul ‘Sf. Spiridon’. De fapt, noi am gandit foarte bine legatura dintre Biserica-Spital-Turn. Biserica si Spitalul au fost omagiate aseara intr-un film – ‘La izvoarele vindecarii’ – realizat de catre studioul Trinitas TV, iar acum ne vom indrepta atentia asupra Turnului. Turnul in sine face parte de fapt din patrimoniul spiritual si cultural al Iasilor vechilor zidiri. Turnul de la Spiridonie vine ca sa completeze o suita intreaga de asemenea edificii. Ne gandim aici la turnul Goliei – este si un proverb care spune ‘sa traiesti cat turnul Goliei’ -, care arata perenitatea si statornicia, si la turnul Campanilla de la Biserica Barboi. In traditia noastra ortodoxa, turnul este legat de manastire si de fortificatii, de metereze. Turnul asigura dintr-o data intrarea si protejeaza. El face parte din cultul ortodox, este smerit, pentru ca este slujitor, gazduieste clopotnita, clopotele bisericii, dar in acelasi timp ne cheama mereu la inaltare, pentru ca turnul arata prezenta unui sfant locas’.

Simpozionul a continuat cu vizionarea unui film despre turnul-clopotnita de la Biserica ‘Sf. Spiridon’, film realizat in studioul Trinitas TV, dupa care au avut loc comunicarile invitatilor. Mai intai a vorbit arheologul Constantin Asavoaie despre turnul bisericii, apoi cercetatorul Sorin Iftimie care a conferentiat pe tema stemelor de la Biserica ‘Sf. Spiridon’. A urmat apoi o prezentare a istoriei ceasului si cateva referiri despre ceasul din turnul-clopotnita de la Biserica ‘Sf. Spiridon’, prezentate de catre profesorul Ioan Cristea de la Complexul National Muzeal Moldova, dupa care pr. conf. dr. Ion Vicovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, a vorbit despre specificul social-filantropic al Spiridoniei, mentionand faptul ca ‘inceputurile acestui spital merg pana in deceniul al IV-lea din veacul al XVIII-lea, mai precis in 1721. Dimitrie Bosie din Iasi a ridicat in apropierea orasului un schit de lemn, la magura Iasilor, iar domnitorul Grigorie Ghica Voda, impreuna cu fiul sau Matei Ghica, au ridicat langa aceasta biserica si un spital, un lazaret, care avea ca scop primirea si ingrijirea bolnavilor, insa, pentru ca era neincapator, s-a hotarat ca el sa fie extins in oras, si asa, in 1752, s-a pus temelia bisericii cu hramul Sf. Spiridon, urmand ca in jurul ei sa se ridice cladirile necesare spitalului’.

A urmat apoi cuvantul directorului Spitalului ‘Sf. Spiridon’, Ioan Barliba, care s-a referit la demersurile ce trebuie facute pentru consolidarea turnului-clopotnita de la Biserica ‘Sf. Spiridon’ din Iasi, turn ce se afla intr-o stare avansata de degradare: ‘Propun sa incepem cu prezentarea unui studiu de fezabilitate si prefezabilitate ca sa stim exact la cat s-ar ridica restaurarea acestui turn. Nu ascund faptul ca am avut o intalnire cu primarul municipiului Iasi cu care am discutat despre acest subiect, si nu s-a aratat rezervat. Am reusit sa-l conving ca trebuie sa punem si acolo un pic de bunavointa. Ne-a spus sa-i prezint un plan realist si sa vedem daca poate si Primaria sa ne ajute cu ceva, si o va face. Va incerca si spitalul sa contribuie cu ceva bani, apoi din partea Fundatiei ‘Epitropia Sf. Spiridon’, incat primul pas este facut’.

In finalul simpozionului a luat cuvantul IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care, de asemenea, a subliniat necesitatea efectuarii unei consolidari responsabile a turnului-clopotnita de la Biserica ‘Sf. Spiridon’. IPS Sa a mentionat totodata demersul inaintat de catre Biserica ‘Sf. Spiridon’ catre Primaria Iasi, pentru a trece turnul-clopotnita in administrarea acestei parohii pana la clarificarea situatiei legate de problema terenului pe care este ridicat turnul: ‘Trebuie ca cineva sa-si asume in mod principal raspunderea pentru consolidare. Am solicitat cu ocazia implinirii a 220 de ani de existenta a acestui turn-clopotnita, dar si cu o scrisoare de sustinere din partea Centrului eparhial, ca acest turn-clopotnita sa fie dat in administrare sau in folosinta Bisericii ‘Sf. Spiridon’ pana cand se clarifica problema proprietatii terenului. Solicitarea aceasta este indreptatita pentru patru motive: 1. turnul-clopotnita a fost construit de catre biserica, fosta Manastire ‘Sf. Spiridon’, actualmente parohia ‘Sf. Spiridon’ din Iasi; 2. in prezent, turnul-clopotnita este folosit in exclusivitate de catre parohia ‘Sf. Spiridon’ din Iasi; 3. parohia ‘Sf. Spiridon’ a suportat toate cheltuielile pentru repararea ceasului din turnul-clopotnita si plateste si intretinerea; 4. turnul-clopotnita este intr-o stare avansata de degradare si parohia doreste sa se ocupe de consolidarea, restaurarea si punerea in valoare a lui si a ceasului pana la clarificarea dreptului la propietate asupra acestui obiectiv de catre Comisia speciala de retrocedare care a fost solicitata sa clarifice si aceasta, iar trecerea acestui turn in administrarea parohiei reprezinta o formula legala prin care Consiliul Local al municipiului Iasi isi manifesta grija sa fata de monumentele publice ale orasului’.

De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a subliniat importanta comunicarilor sustinute in aceasta seara, mentionand totodata si cateva proiecte de viitor pentru punerea in valoare a turnului clopotnita de la Biserica ‘Sf. Spiridon’, dar si a bisericii si a Spitalului Sf. Spiridon: ‘Comunicarile sunt foarte importante si consideram ca ar trebui publicate atat in ‘Candela Moldovei’, care este buletinul ofical al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei cu un tiraj de 10.000 de exemplare, cat si in ziarul ‘Lumina’, care poate mai mult sensibiliza nu numai asupra problemei care exista, si anume subrezenia turnului, valoarea istorica si valoarea culturala, si consideram ca aceste comunicari, daca sunt publicate, vor putea fi folosite si ca baza pentru un pliant in limba romana si in limba engleza, nu numai legat de turn, incat se poate face si o monografie a intregului ansamblu. Punerea in valoare insemneaza si un muzeu cultic si civil’.

Comentarii Facebook


Știri recente