Simpozion dedicat familiei la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca s-a desfășurat Simpozionul internațional ‘Familia și bunul comun’, organizat de facultățile de Teologie ale Universității Babeș-Bolyai. Zeci de profesori și preoți, din țară și din străinătate, aparținând mai multor confesiuni, au discutat despre importanța familiei, după cum informează „Ziarul Lumina”. Manifestarea a avut loc în colaborare cu Institutul Pontifical ‘Ioan Paul al II-lea’ din Roma.

Evenimentul a fost deschis cu mesajul Înalt Preasfințitului Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, transmis de pr. lect. Cristian Sonea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca: ‘Inițiativa unei manifestări cu această temă este binevenită acum, când familia creștină trăiește într-o societate secularizată, este influențată de aceasta, de toate schimbările, și suferă acut în această societate și, împreună cu aceasta, toate afecțiunile ei contemporane’. Preasfințitul Florentin Crihălmeanul, Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, a arătat că ‘prin întărirea instituției familiei sperăm să întărim celula fundamentală a Bisericii noastre și, prin aceasta, să ajutăm societatea actuală’.

Temă comună de cercetare în Bisericile Ortodoxă și Catolică

Teologi, preoți, profesori, artiști au susținut conferințe abordând relevanța familiei în Biserică și în societate, chemarea omului la iubire și alte aspecte social-teologice. Între cei prezenți s-au aflat prof. Liviu Jitianu de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Cluj, prof. Livio Melina, rectorul Institutului Pontifical ‘Giovanni’, prof. Cristian Badiliță din Paris, prof. Cristian Barta de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Blaj, prof. José Noriega din Roma, prof. Jean-Yves Brachet din Ungaria, prof. Gintas Vaitoska de la Institutul Teologic Internațional din Austria.

Tema familiei a fost stabilită anul acesta ca subiect principal în domeniul teologic, după cum afirma decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în cea Catolică.

Comentarii Facebook


Știri recente