Simpozion de omagiere a ctitorilor Mănăstirii Dragomirna

Obștea Mănăstirii Dragomirna a decis să aducă un omagiu ctitorilor săi, organizând în acest sens un simpozion, în perioada 21-24 iulie, intitulat „Dragomirna și ctitorii ei”.

Acesta va reprezenta o manifestare religios-culturală și are scopul de a cinsti ctitorii sfântului lăcaș de rugăciune, respectiv Anastasie Crimca, Miron Barnovschi și familia de dregători Luca și Simion Stroici.

Evenimentul se deschide oficial astăzi, la ora 17:00, cu slujba Parastasului, la care participă și Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. După slujba de pomenire urmează un Te Deum, fiind apoi rostite mesajele de întâmpinare ale gazdei și ale invitaților.

„Sunt așteptați la acest eveniment stareți și starețe ale mănăstirilor-monumente istorice din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, precum și autorități sucevene implicate în actul cultural, care au sprijinit prin diverse mijloace dăinuirea acestei nave de rugăciune către Dumnezeu, Mănăstirea Dragomirna”, a explicat stareța mănăstirii, stavrofora Heruvima Chihai.

Simpozionul va continua cu susțineri de comunicări în zilele de marți, miercuri și joi, dintre care enumerăm: „Cercetări arheologice la Mănăstirea Dragomirna”, susținută de Gh. I. Cantacuzino, „Biserica Mănăstirii Dragomirna în contextul arhitectural medieval din Moldova” – Voica Maria Pușcașu, „Mănăstirea Dragomirna în timpul starețului Paisie” – ieromonahul Marcu Petcu și „Egumenii Dragomirnei în perioada 1775-1918”, temă susținută de monahul Alexie Cojocaru. Miercuri va prezenta o comunicare maica Heruvima, stareța Mănăstirii Dragomirna, intitulată „Ctitoriile și donațiile lui Anastasie Crimca la Dragomirna”, printre alți susținători de diferite teme fiind și profesorul Ștefan Gorovei, cu lucrarea „Cunoscutele și necunoscutele unei biografii de ctitor. Anastasie Crimca”.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente