Simpozion comemorativ la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București

Părintele Alexandru Ciurea, reputat profesor de teologie și primul misionar român în țările scandinave, a fost comemorat astăzi, 16 noiembrie 2012, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naștere, informează Ziarul Lumina.

Sesiunea de comunicări a fost deschisă de către părintele profesor Ștefan Buchiu, decanul facultății. Prima prelegere a fost susținută de către Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, care a vorbit despre viața părintelui Alexandru Ciurea, referindu-se cu precădere la activitatea misionară pe care a desfășurat-o în țările din Scandinavia, unde a pus bazele primelor comunități ortodoxe românești: „Biserica Ortodoxă Română s-a afirmat ca o Biserică vie și prin preoții și teologii care au cultivat Ortodoxia în Europa de dincolo de granițele țării. Părintele profesor Alexandru Ciurea este un astfel de luminător, care a dus experiența câștigată în mediul teologic universitar românesc și râvna pastorală, până în nordul Europei. Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru părinteasca purtare de grijă și binecuvântarea de a organiza această manifestare comemorativă. Felicităm organizatorii acestui eveniment de la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» din București, la care participă și Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord. Acest eveniment este confirmarea faptului că noi, misionarii români de astăzi din ținuturile septentrionale ale Europei, îl considerăm pe părintele Ciurea ca un înainte-mergător și un deschizător de drumuri în misiunea Ortodoxiei românești din nordul Europei, iar urmașii din Facultatea de Teologie din București îi prețuiesc erudiția și personalitatea, în cadrul căreia părintele, misionarul și profesorul s-au întâlnit ca o pildă vrednică de urmat”.

În cadrul simpozionului, personalitatea părintelui Alexandru Ciurea a mai fost evocată de către pr. acad. Mircea Păcurariu („Preot profesor Alexandru Ciurea – reprezentant de marcă al istoriografiei românești”), arhim. Timotei Aioanei, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor („Legăturile părintelui Alexandru Ciurea cu ținuturile nemțene”), pr. prof. Adrian Gabor („Activitatea didactică a părintelui profesor Alexandru Ciurea la Institutul Teologic de Grad Universitar din București”), pr. prof. Gheorghe Drăgulin („Evocări despre părintele profesor Alexandru Ciurea”) și pr. conf. Mihai Săsăujan („Contribuții istoriografice ale părintelui profesor Alexandru Ciurea la cunoașterea personalității și operei lui Nicolae Milescu Spătaru”).

Majoritatea celor care au susținut referate l-au cunoscut personal pe părintele Alexandru Ciurea, astfel încât informațiile biografice au alternat cu mărturii personale, conturând în linii luminoase chipul regretatului profesor. Toate prelegerile din cadrul simpozionului vor fi publicate într-un volum colectiv dedicat centenarului părintelui Alexandru Ciurea. După sesiunea de comunicări, Preasfințitul Episcop Macarie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Parastasului la mormântul părintelui Alexandru Ciurea din cimitirul Cărămidarii de Jos din Capitală.

Părintele Alexandru Ciurea s-a născut la 17 noiembrie 1912 în comuna Tătărani, județul Vaslui (pe atunci Fălciu). Terminând școala primară în Răducăneni (Vaslui), urmează cursurile Seminarului Teologic din Huși (1924-1931), iar ultima clasă la Seminarul „Veniamin Costachi” din Iași, absolvindu-l în iunie 1932. Între 1932 și 1936 urmează Facultatea de Teologie din cadrul Universității din Iași, cu sediul la Chișinău, devenind în 1936 licențiat în teologie. În același an, la recomandarea Facultății de Teologie, obține o bursă la studii de specializare la Facultatea de Teologie romano-catolică din Strasbourg – Franța. Revenit în țară, continuă studiile și lucrările de specialitate, obținând în 1943 titlul de doctor în teologie, Secția de teologie istorică. Anterior obținerii titlului de doctor, funcționase, din lipsuri financiare, ca prefect de studii la internatul Facultății de Teologie din Chișinău (1939-1940) și asistent la Catedra de Istoria Bisericii Române din cadrul Facultății de Teologie din Iași, Cernăuți și Suceava (1940-1947). Suplinește Catedra de Istoria Bisericii Române (1947) la Facultatea de Teologie din Suceava, între anii 1947și 1948. La Institutul Teologic de Grad Universitar din București a funcționat din 1948 până în noiembrie 1977, predând istoria Bisericii Ortodoxe Române și istoria artei creștine. A fost și prorector al Institutului din București (1971), membru al Comisiei pentru pictura bisericească de pe lângă Patriarhia Română (1959-1971). Între anii 1971 și 1978 a fost detașat ca superior al parohiei ortodoxe române din Stockholm (Suedia). În această calitate a înființat și organizat trei parohii la Stockholm, Goteborg și Malmo, cu 10 filiale în Suedia, Finlanda, Norvegia și Danemarca. La Stockholm înființează un Institut de studii românești, o bibliotecă românească și revista „Candela”. La 10 aprilie 1978 revine definitiv în țară. A participat la numeroase reuniuni internaționale în cadrul Conferinței Creștine și Adunărilor Generale pentru Pace și la diferite conferințe și simpozioane științifice. A trecut la Domnul la 16 noiembrie 1996.

Comentarii Facebook


Știri recente