Simpozion comemorativ „Gheorghe Șoima”, la Sibiu

Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu a găzduit astăzi, 4 decembrie, Simpozionul Național de Muzicologie „Preotul compozitor Gheorghe Șoima”, organizat cu ocazia comemorării a 25 de ani de la trecerea la cele veșnice. Lucrările au fost grupate în două secțiuni tematice. Prima secțiune: „Preotul Profesor Gheorghe Șoima și opera sa teologică și muzicală” și a doua: „Probleme actuale ale muzicologiei românești”. Printre participanți s-a numărat și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, informează TRINITAS TV.

„Profesorul și compozitorul a fost cel care ne-a transmis în perioada în care a funcționat ca profesor dragostea față de cântarea bisericească și mai ales față de exprimarea corectă atât a cântării, cât și a recitativului liturgic”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Au participat specialiști în domeniu de la universități din București, Cluj Napoca, Alba Iulia, Arad, Pitești, Brașov, Sibiu. În cadrul simpozionului au fost lansate două cărți ale Părintelui profesor Gheorghe Șoima: „Cântări religioase corale” și „Scrieri de Teologie și Muzicologie”, editate anul acesta la Sibiu.

Opera Părintelui Șoima este, abia astăzi, redescoperită și valorificată, numeroase lucrări care nu au putut fi prezentate sub regimul comunist fiind scoase la lumină în ultimele decenii – așa cum este cazul monumentalului oratoriu „Octoihul de la Sibiu”, compus în anul 1970 și executat în primă audiție abia cu ocazia manifestărilor din cadrul Programului „Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007”.

Comentarii Facebook


Știri recente