Simpozion comemorativ dedicat Războiului de Independență din 1877, la Palatul Patriarhiei

Astăzi, 21 octombrie 2008, în Sala „Conventus” a Palatului Patriarhiei, începând cu ora 10.00, a avut loc simpozionul comemorativ „Semnificația Războiului de Independență din 1877 pentru popoarele ortodoxe din Balcani”, organizat la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul a marcat aniversarea a 130 de ani de la victoria armatelor românești, rusești și a popoarelor balcanice împotriva otomanilor și începerea relațiilor diplomatice între România și Rusia (1878).

La simpozion au participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, Excelența Sa Dl. Alexandr Anatolievici Ciurilin, Ambasadorul Federației Ruse la București, Excelența Sa Dl. Petar Vâlov, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Bulgariei la București, Dl. gen. (r) Vladimir Zolotariov ( Federația Rusă), Dl. prof. univ. dr. Gheorghe Zbuchea ( Universitatea din București), Dl. prof. Stefan Doinov ( Bulgaria), reprezentanți ai Guvernului, ai Secretariatului de Stat pentru Culte, ai Ministerului Apărării, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Patriarhul Justinian din București, membri ai Permanenței Consiliului Național Bisericesc, precum și ai Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Cuvântul introductiv a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Episcop Ciprian Câmpineanul, moderatorul simpozionului. Au urmat mesajele Excelenței Sale Dl. Alexandr Anatolievici Ciurilin, Ambasadorul Federației Ruse la București și Excelenței Sale Dl. Petar Vâlov, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Bulgariei la București, precum și o serie de prelegeri susținute de către specialiști în istorie: Dl. prof. univ. dr. Gheorghe Zbuchea ( Universitatea din București) – „Semnificația Războiului de Independență din 1877”; Dl. gen. (r) Vladimir Zolotariov ( Federația Rusă); Dl. prof. Stefan Doinov ( Bulgaria): „Războiul de independență din 1877-1878 – soarta istorică a poporului bulgar”. În încheiere Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat rolul Bisericii Ortodoxe în dobândirea independenței României și a demnității naționale, mulțumind invitaților pentru prezență și pentru intervențiile din cadrul simpozionului.

Începând cu ora 12.15 s-a oficiat, în Sala „Europa Christiana”, slujba parastasului pentru pomenirea eroilor ruși, români și bulgari, căzuți în Războiul de Independență – 1877.

Comentarii Facebook


Știri recente