SIMBOLURILE RELIGIOASE – EXPRESIE A LIBERTATII RELIGIOASE SI IDENTITATII CULTURALE

Dincolo de incercarile de manipulare si dezinformare a deciziei unei instante de judecata, Patriarhia Romana isi reafirma ingrijorarea fata de recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) catre Ministerul Educatiei si Cercetarii de a reglementa “afisarea simbolurilor religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios”, recomandare care aduce atingere libertatii religioase, garantata de Stat prin articolele 29 – 30 din Constitutia Romaniei, fiind in dezacord cu reglementarile europene in domeniu, informeaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.

Prezenta simbolurilor religioase in salile de clasa nu este urmarea unei impuneri, ci rezultatul dorintei si consimtamantului parintilor, profesorilor si elevilor in conformitate cu valorile religioase si culturale pe care le impartasesc. De aceea, o decizie de excludere ar reprezenta o masura brutala si nejustificata de restrangere a libertatii religioase, contrara principiilor democratice europene. O astfel de decizie ar conduce la discriminarea credinciosilor din Romania.

Mesajul simbolurilor religioase este incurajator pentru elevi, iar modelele propuse cultiva valorile morale si orienteaza spre bine viata omului. In numeroase comunitati din Romania, de diferite confesiuni, elevii, parintii si profesorii sunt atasati acestor valori, pe care le considera integrante educatiei si formarii personalitatii omului, cu o atitudine pozitiva si responsabila fata de sine si de societate.

Comentarii Facebook


Știri recente