Simbolistica Braului Maicii Domnului

In dupa-amiaza zilei de vineri, 12 octombrie a.c., a fost adus la Iasi Braul Maicii Domnului. Personalitati de marca, reprezentand Biserica Ortodoxa din intreaga lume, si nu numai, au luat parte la acest deosebit eveniment.

In cuvantul rostit de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cu acest prilej, a fost subliniata simbolistica acestei relicve sfinte – Braul Maicii Domnului:

Cinstitul Brau al Maicii Domnului are valoare de simbol sau semn duhovnicesc, al curatiei sufletesti si trupesti. Este Braul cu care se incinge Fecioara; este simbol al luptei si biruintei duhovnicesti asupra pacatelor, al slujirii cu smerenie fata de Dumnezeu si fata de semenii nostri, este Braul cu care se incing preotii cand slujesc.

De asemenea, Braul inseamna adunarea noastra interioara in rugaciunea mintii si a inimii; este simbolul adunarii noastre in rugaciunea sau sinaxa liturgica a Bisericii, precum si al adunarii noastre in savarsirea-impreuna a faptelor bune pentru cei din jurul nostru pe care ii imbratisam cu dragoste si cu fapte bune.

Ca si icoana Maicii Domnului, Rugatoare sau Oranta, Acoperamantul Maici Domnului si Braul Maicii Domnului sunt simbol al Bisericii in rugaciune, in stare de pace duhovniceasca, in comuniune de credinta si iubire de Hristos; simbol de pregatire pentru impartasirea cu Hristos in Sfintele Taine, asa cum ne arata momentul in care diaconii se incing cu orarul, pregatindu-se pentru impartasire; si simbol de pregatire pentru a cuceri imparatia cerurilor, Ierusalimul Ceresc si Nou, despre care Cartea Apocalipsei zice ca este ca o Mireasa frumos impodobita, pentru Mirele ei.

Intrucat Maica Domnului este icoana Bisericii, Mireasa lui Hristos, Biserica o lauda si ii canta ei necontenit: Bucura-te, Mireasa, Pururea Fecioara! si noi ii spunem Maicii Domnului: Bucura-te, Bucuria noastra, Bucuria tuturor!.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente