Si Schitul Dumbravele din judetul Neamt are ca ocrotitori spirituali pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel.

Constructia Schitul Dumbravele este atribuita Diaconului Teofan din satul Gura Vaii, citat in actul din anul 1774 sub denumirea de ‘Schitul Dumbravelile’.

Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei – Exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor ne-a oferit mai multe detalii despre Schitul Dumbravele care astazi isi serbeaza patronii si ocrotitorii: ‘Prima biserica a Schitului Dumbravele a fost o bisericuta din lemn inaltata acum 300 de ani. Cativa calugari vietuiau in mijlocul padurii de stejari care exista in aceste locuri. Dupa numele padurii, Padurea Dumbrava, a fost botezata si mica asezare din zona. Inainte de anul 1990, aici exista o biserica de lemn, o clopotnita si un corp de chilii, ridicate pe la anul 1900. In timpul regimului comunist, Schitul Dumbravele a functionat ca biserica de mir.’

In anul 1993, vechea biserica a ars in urma unui incendiu, dupa care s-a amenajat un paraclis in turnul-clopotnita. Ulterior s-a ridicat o noua biserica din zid, care a fost si pictata: ‘In ultimii 10 ani, la Schitul Dumbravele s-au realizat importante lucrari: o biserica de zid care a fost si pictata. Aceasta biserica a fost sfintita in anul 2002 de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.’, dupa cum ne-a relatat Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei.

Comentarii Facebook


Știri recente