Constructia Schitul Dumbravele este atribuita Diaconului Teofan din satul Gura Vaii, citat in actul din anul 1774 sub denumirea de ‘Schitul Dumbravelile’.
Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei – Exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor ne-a oferit mai multe detalii despre Schitul Dumbravele care astazi isi serbeaza patronii si ocrotitorii: ‘Prima biserica a Schitului Dumbravele a fost o bisericuta din lemn inaltata acum 300 de ani. Cativa calugari vietuiau in mijlocul padurii de stejari care exista in aceste locuri. Dupa numele padurii, Padurea Dumbrava, a fost botezata si mica asezare din zona. Inainte de anul 1990, aici exista o biserica de lemn, o clopotnita si un corp de chilii, ridicate pe la anul 1900. In timpul regimului comunist, Schitul Dumbravele a functionat ca biserica de mir.’
In anul 1993, vechea biserica a ars in urma unui incendiu, dupa care s-a amenajat un paraclis in turnul-clopotnita. Ulterior s-a ridicat o noua biserica din zid, care a fost si pictata: ‘In ultimii 10 ani, la Schitul Dumbravele s-au realizat importante lucrari: o biserica de zid care a fost si pictata. Aceasta biserica a fost sfintita in anul 2002 de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.’, dupa cum ne-a relatat Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei.