Si celelalte protopopiate din Arhiepiscopia Iasilor sunt alaturi de sinistrati

Sinistratii din zonele afectate de inundatii au primit ajutoare si din partea credinciosilor din Protopopiatul Piatra Neamt. In urma colectelor organizate de parohii, s-au strins sume de bani, precum si importante cantitati de alimente, haine si cherestea, care au fost deja trimise in localitati calamitate din judetele Bacau si vrancea. Parintele Dumitru Ailincai, protopop al Protopopiatului Piatra-Neamt, ne-a oferit detalii: ‘Au raspuns prompt la aceste nevoi din zona Namoloasa, s-au asociat parohiile Bicaz Chei 1, Bicaz Chei 2, Ivanes, Bicazu Ardelean 1, Bicazu Ardelean 2, Damuc, Tepeseni au colectat insemnate sume de bani, cherestea, imbracaminte, paturi, cergi pe care le-au transportat si distribuit acolo in acea zona, Amoloasa. Au facut si trei transporturi cu autocamioane cu alimente, si chiar hrana calda au dus in primele zile. Parohiile din oras au adunat peste 300 de milioane pana acum, s-a luat legatura cu Protopopiatul Bacau 1, pentru a organiza predarea sumelor de bani si a pachetelor cu haine de la parohii’.

Si in Protopopiatul Tg. Neamt, la nivel de parohii, s-au organizat colecte pentru familiile care au ramas fara adapost in urma inundatiilor. Care au fost parohiile care au raspuns apelului de ajutorare si in ce a constat ajutorul, aflam de la parintele Ioan Dogaru, protopop al Protopopiatului Tg Neamt: ‘Filioara, ca de exmplu, a trimis din nou haine, alimente in valoare de 50 milioane, o masina din parohie si cu o suma de 10 milioane parohia din Raucesti, Sf. Nicolae. O alta masina cu 8 tone de cereale, haine si o suma importanta de bani de 15 milioane. Parohia de la Humulestii Noi, prin pr. Lucuescu Marin, cereale, alimente si va trimite o suma de bani prin protopopiat ca sa fie virat, centralizat la Mitropolie. Parohia Ocea a trimis alimente in valoare de cca 50 milioane si haine; parohia ‘Sf. Nicolae’, din Tg. Neamt a trimis un autotir cu haine, alimente, materiale de constructii, fie ciment, var, chiar gresie, scandura si capriori si o suma de 15 milioane’.

Transporturi umanitare au fost efectuate si din partea mai multor parohii din protopopiatul Botosani. Potrivit afirmatiilor sefului biroului de asistenta sociala dion cadrul protopopiatului, Dorina Rata, au fost transportate alimente cereale si haine, in special in localitati din judetul Bacau: ‘Parintele Emilian Duceag, de la parohia Roma, parintele Viorel Berciuc, de la parohia ‘Sf. Voievozi’, din Botosani, parintele Ionescu Claudiu, de la parohia Buzeni, deci toti au mers cu cate un transport de 6 tone de alimente, in special cereale, pentru sinistratii de acolo. Parintele de la Roma a fost in localitatea Sau Mare, parintele Ionescu a fost la Agas, iar parintele Berciuc Viorel a fost in localitatea Urechesti. Tot de la protopopiatul Botosani, miine dimineata va pleca un tir cu 30 de tone de ajutoare catre parohia Paltinis- comuna Asau, din judetul Bacau.

Comentarii Facebook


Știri recente