Si Biserica ‘Sfantul Nicolae Domnesc’ isi praznuieste maine hramul

Biserica ‘Sfantul Nicolae Domnesc’ a fost construita intre anii 1491-1492 si a fost refacuta la sfarsitul secolului al XIX-lea. A fost ctitorita de Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant. Mitropolitul Dosoftei a infiintat aici o tipografie in care a tiparit mai multe carti in limba romana. Arhitectura exterioara conjuga in modul cel mai armonios piatra, caramida aparenta si teracota, dispusa in discuri smaltuite policrome. In firidele din registrul superior apar pictate in fresca un numar de 282 de chipuri. Interiorul bisericii apartine, in intregime, ultimei restaurari. Peretii si boltile sunt acoperite de o fresca somptuoasa, pe fond albastru, realizata cu multa maiestrie de francezii Boris Bernard, Emilie Mempiot si P. Mauretal.

Ultima restaurare generala a avut loc intre anii 1888-1904 cand edificiul a fost refacut din temelii. Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea biserica a servit drept Catedrala Mitropolitana. In anul 1749 s-a infiintat aici o Scoala Romaneasca, pe atunci singura din Iasi, reorganizata de Mitropolitul Iacob Putneanul.

In prezent Biserica ‘Sfantul Nicolae Domnesc’ functioneaza ca paraclis mitropolitan, fiind incredintata spre administrare Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’.

Parintele Lect.Dr. Dan Sandu, slujitor la aceasta biserica ne vorbeste despre invitatii care vor participa la serviciul liturgic : ‘Sunt invitati parinti din parohii sau monahi, stareti ale unor manastiri din Iasi si profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae.’

In continuare Parintele Lector Doctor Dan Sandu, referindu-se la activitatile organizate cu ocazia hramului, ne-a declarat: ‘Cu ocazia hramului bisericii, la sfarsitul Sfintei Liturghii organizam un program de colinde pe care Corul Miraal Bisericii Sfantul Nicolae domnesc il va prezenta tuturor credinciosilor. A doua zi, duminica, 7 decembrie 2003, la orele 16.00, la Sala Iustin Moisescu din curtea Resedintei Mitropolitane va avea loc un program special, un spectacol muzical, coregrafic, religios prezentat de copiii de la Gradinita Sfantul Nicolae. In cadrul acestor manifestari, doamna Cristina Anca Ciubotaru lanseaza cartea cu titlul Printesa cu parul de aur, o carte cu povesti cu continut religios, pentru copii. Cartea va fi prezentata de Parintele Dumitru Merticariu, parohul Bisericii Tuturor sfintilor (Banu) din Iasi si de Prof.Dr. Gheorghe Maftei de la Universitatea George Enescu din Iasi. Duminica seara, la orele 18.00, la Sala de Festivitati a Liceului de Arte Octav Bancila, Corul Mira a Bisericii Sfantul Nicolae domnesc prezinta un program de colinde si cantari traditionale romanesti corale.’

Comentarii Facebook


Știri recente