Sfințiri și hramuri de Sânziene, în Ardeal

La sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cinstită în acest an în Duminica a III-a după Rusalii, ierarhii din Transilvania au sfințit biserici, au participat la hramuri din parohii și mănăstiri, binecuvântând credincioșii prezenți la Liturghiile arhierești, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a resfințit Biserica ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din Parohia Șercăița, Protopopiatul Făgăraș I. Lăcașul de cult, un monument istoric zidit în perioada 1790-1798 de credincioșii din sat, a fost reînfrumusețat în ultimii ani. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în fața bisericii, iar la final, părintele paroh a fost hirotesit sachelar. Acte de cinstire din partea IPS Laurențiu au fost oferite tuturor binefăcătorilor.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat Evanghelia din Duminica a III-a după Rusalii și a evidențiat virtuțile Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului.

‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătoarea încredințării tuturor că voia lui Dumnezeu se împlinește întocmai și acolo unde firea umană este neputincioasă’, a spus IPS Părinte Mitropolit. Mulțumirile preotului paroh au încheiat manifestările de la Șercăița, ierarhul primind de la pr. Dogariu o icoană a Maicii Domnului.

Târnosiri la Cluj și Sânnicolau

Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit Biserica ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din cartierul Borhanci al municipiului Cluj-Napoca. Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată pe o scenă special amenajată în curtea bisericii, în sobor fiind 15 preoți și diaconi. Pornind de la pericopa evanghelică a zilei, IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit sutelor de credincioși prezenți despre căutarea lui Dumnezeu și punerea Lui pe primul plan, în locul căutării obsesive a confortului material.

Lăcașul de cult este recent construit pe locul unei capele, care a funcționat mai bine de 50 de ani. Lucrările au început în anul 2008 și au fost finalizate în acest an. La încheierea slujbei, ierarhul i-a acordat părintelui Mircea Lucian Man, parohul acestei biserici, distincția de iconom stavrofor și diplome de aleasă cinstire celor care au sprijinit zidirea bisericii.

Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei a liturghisit la Mănăstirea Valea Mare din județul Covasna, unde an de an poposesc la hram sute de pelerini din diverse zone ale țării. Ierarhul l-a hirotonit ierodiacon pe monahul Ignatie Cernat, viețuitor al mănăstirii. La sfârșit, IPS Arhiepiscop Ioan a ținut un cuvânt de învățătură, iar apoi le-a oferit oficialităților locale și județene câte o icoană cu Maica Domnului cu Pruncul, mulțumind prefectului Codrin Munteanu, deputatului Horia Grama și primarilor din localitățile Valea Mare, Sita Buzăului și Barcani pentru activitatea lor în comunitățile românești.

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de târnosire a noii biserici cu hramurile ‘Înălțarea Domnului’, ‘Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul ‘Mirelor Lichiei’ și ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din Parohia Sânnicolaul de Beiuș, Protopopiatul Tinca. Slujba a fost urmată de Sfânta Liturghie, după care PS Sofronie a rostit un bogat cuvânt de învățătură. ‘Să căutăm cu adevărat Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, nu numai pentru că toate celelalte se vor adăuga nouă, ci și ca pe o formă de mărturisire a credinței noastre și, de ce nu, ca o alternativă viabilă, reală, duhovnicească, cerească, mai presus de fire, la societatea din jurul nostru care, parcă înnebunită, aleargă, gonește după valori perisabile’, a spus ierarhul.

Părintele paroh Adrian Florin Baicu a fost distins cu rangul de iconom pentru eforturile de a zidi noua biserică în perioada 1998-2012.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…