Sfințiri la Ghighiu, Ploiești și Constanța

Astăzi și mâine, în arhiepiscopiile Bucureștilor și Tomisului se vor săvârși mai multe slujbe de sfințire a unor lăcașuri de cult, unde au fost finalizate lucrările de construire și împodobire ori unde s-au efectuat lucrări de restaurare. Două biserici din Arhiepiscopia Bucureștilor vor fi sfințite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Astăzi, eforturile obștii monahale a Mănăstirii Ghighiu, din județul Prahova, sunt răsplătite prin sfințirea bisericii cu hramurile ‘Învierea lui Lazăr’ și ‘Sfântul Ioan Evanghelistul’. Această biserică a fost construită în 1832 până în 1833, fiind pusă sub ocrotirea Sfântului și dreptului Lazăr, a Sfântului Spiridon, a Sfinților Doctori fără de arginți și a Sfântului Mucenic Haralambie. ‘În decursul vremii, biserica a avut de suferit, în urma bombardamentelor din 1944 a fost aproape dărâmată, rămânând doar zidurile de la intrare și altarul cu catapeteasma, iar din pictura originală a lui Kiril zugravul, monah al mănăstirii, nu au mai rămas decât cea reprezentată pe icoanele de la catapeteasmă, care sunt expuse acum la demisol, și tablourile votive, care sunt de o mare expresivitate și măreție. Între 1954 și 1958, în timpul patriarhului Justinian Marina, a fost restaurată, dar în 2009, fiindcă biserica se afla în situația de a se prăbuși întrucât la demisol era o crăpătură foarte mare, neavând placă nici în partea inferioară, nici în cea superioară, totul era putred, inclusiv acoperișul, a avut loc o amplă lucrare de consolidare, restaurare și înfrumusețare’, a precizat stareța Mănăstirii Ghighiu, Eupraxia Neacșu.

Așezământul monahal de la Ghighiu este mănăstire de maici din 1952, din secolul al XVI-lea până în anul 1952 mănăstirea a fost de călugări.

Tot mâine va fi sfințită Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Ploiești, cartierul Nuci. Acest nou lăcaș de cult a fost ridicat la inițiativa oamenilor din cartier, întrucât aceștia erau izolați de oraș, de parohia-mamă, ‘Sfântul Dumitru’, din cauza căii ferate care duce spre Buzău. ‘Era foarte greu pentru acești oameni să treacă pentru oficierea slujbelor de înmormântare, cununie ș.a. și pentru care era nevoie să se ocolească șapte kilometri. Dar dorința oamenilor de a avea în mijlocul lor o biserică s-a împlinit prin bunăvoința și dragostea unui creștin care vrea să-și păstreze anonimatul. Bucuria oamenilor este imensă, mai ales că majoritatea enoriașilor sunt pensionari și le era foarte greu să meargă la biserica din oraș. Odată cu zidirea bisericii, ne-am străduit să zidim și biserica din sufletul oamenilor și să păstrăm aprinsă flacăra credinței lor’, a mărturisit pr. paroh Stan Duțu.

Această biserică a fost destul de încercată. ‘După primirea autorizației, am săpat șanțurile pentru fundație, dar după o ploaie o parte din teren s-a surpat, scoțând la lumină o conductă cu apă industrială de care nu știa nimeni și care lega rafinăria Brazi. Am fost nevoiți să mutăm amplasamentul bisericii cu opt metri spre interiorul curții, dar cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să ajungem la acest moment de sărbătoare’, a mai precizat pr. paroh Stan Duțu.

În curând, lângă biserică, se va construi un așezământ social, cu o sală socială la parter, la etaj, casa parohială, o capelă mortuară și o clopotniță.

O nouă biserică în Medgidia

Astăzi, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Teodosie târnosește biserica cu hramurile ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ și ‘Dreptcredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt’ din localitatea Ștefan cel Mare, comuna Saligny, slujbă urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii. De asemenea, mâine, ierarhul Tomisului va sfinți pictura Bisericii ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din localitatea Movilița, iar luni, 28 mai, ora 18:00, va sfinți locul pe care se va construi o nouă biserică în municipiul Medgidia. Aceasta va avea hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’ și va fi ridicată în cartierul Orașul Nou, precizează Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului.

Comentarii Facebook


Știri recente