Sfințiri de biserici pe Valea Horincei, județul Galați

În Duminica Tuturor Sfinților, Înalt Preasfințitul Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit sfințirea a două lăcașuri de cult din nordul județului Galați. Mai întâi, biserica Parohiei Comănești a primit ungerea cu Sfântul și Marele Mir, iar mai apoi s-a binecuvântat locul pentru ridicarea noii biserici a Parohiei Rugineni.

Într-o zonă deosebită din nordul județului Galați, atât din punct de vedere geografic, cât și istoric, pe Valea Horincei, unde satele poartă numele vitejilor căpitani de oști ai bine-credinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, ziua de duminică, 30 mai 2010, a prilejuit o binecuvântată sărbătoare: resfințirea Bisericii ‘Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil’ din localitatea Comănești și punerea pietrei de temelie pentru nou lăcaș de cult cu hramul ‘Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Rugineni, informează „Ziarul Lumina”.

Ambele momente au fost binecuvântate de prezența chiriarhului Dunării de Jos, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian Crăciun, care a fost însoțit de un numeros sobor de preoți de la parohiile învecinate, împreună cu protoiereul de Tg. Bujor, pr. Toader Pohrib, precum și de slujitori din administrația eparhială.

O biserică înfrumusețată

Duminică dimineața, dreptmăritorii creștini din localitatea Comănești au fost chemați la rugăciune la vechea biserică din sat, care, în această zi sfântă, a primit ungerea cu Sfântul și Marele Mir.

Deși mai veche, localitatea Comănești este atestată documentar în anul 1796, când s-a construit și biserica, iar în decursul timpului a necesitat mai multe lucrări de reparații și consolidare, ultimele fiind în anii 1981 și 2007-2009. În acest timp, prin jertfelnicia enoriașilor parohiei și a altor drept-măritori creștini, a membrilor consiliului și ai comitetului parohial sub păstorirea pr. paroh Alin Tuluș, biserica a fost împodobită cu pictura în tehnica fresco realizată de pictorii din Galați Constantin Dumitrescu-Gherghe și Ramona Petronia.

În prezența a sute de credincioși din zonă și din împrejurimi, slujba târnosirii a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Casian și a fost urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, pe un podium special amenajat, prilej cu care ierarhul Dunării de Jos a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc în care a evidențiat importanța Bisericii în viața creștinului: ‘Biserica este casa cea cerească zidită pe pământ, de unde noi vedem cerul și unde se coboară puterea și harul care sfințește omul și toată viața lui. În Biserică devenim creștini prin Botez, în Biserică primim binecuvântare pentru Taina sfântă a Căsătoriei, în Biserică primim toate darurile de sănătate și de pace și tot în Biserică primim chemare de la Dumnezeu, când ni se încheie viața noastră, aici, pe pământ. Fără Biserică noi nu suntem creștini, iar creștinul fără Biserică nu este fiul lui Dumnezeu. De aceea, astăzi, biserica aceasta, care a fost refăcută după cutremurul din 1940, fiind sfințită atunci de episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos, a primit veșmânt nou de pictură, s-a împodobit și primește acum sfințirea!’.

Pentru strădania de a înfrumuseța lăcașul Domnului, pr. Alin Tuluș a primit rangul bisericesc de sachelar, fiind felicitat de către ierarhul Dunării de Jos și de credincioși.

Un nou lăcaș de cult în Rugineni

În după-amiaza aceleiași zile, și în localitatea Rugineni a fost sărbătoare. Aici, chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat și a pus piatra de temelie pentru noua biserică din sat care va purta hramul și ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. De acest lucru s-a ocupat pr. Neculai Pleșcan, alături de consiliul și comitetul parohial.

Pe o ploaie blândă, în prag de vară, credincioșii au închipuit noua biserică ce se va ridica aici, iar copiii au purtat în mâini sfânta cruce care marchează locul sfântului altar. Tot cu acest prilej a fost sfințită și troița din apropiere, iar cuvântul ierarhului a entuziasmat inimile creștinilor: ‘Această rugăciune se aude în cer și coboară pe pământ ploaie de vară binecuvântată, așa cum s-a întâmplat și la sfințirea bisericii ‘Sf. Arhangheli’ din Comănești, și aici, la sfințirea locului pentru noua Biserică ‘Sf. Arhangheli’ din Rugineni, unde am pus o prescură, o candelă și pomelnice cu mâinile copiilor dumneavoastră și credem, cu siguranță, că ne vom vedea sub acoperișul ei!’.

Comentarii Facebook


Știri recente