Sfințiri de biserici în Neamț și Suceava

Biserica parohiei Mastacăn – Dragomirești, Protopopiatul Piatra Neamț, a primit, ieri, 13 mai 2012, veșmântul sfințirii. Exteriorul lăcașului de închinăciune și masa sfântului jertfelnic au fost târnosite de IPS Părinte Mitropolit Teofan. Tot ieri, IPS Pimen a târnosit biserica din Cimitirul sucevean Pacea.

Credincioșii din mai multe zone ale Moldovei au fost prezenți, în Duminica a V-a după Paști, la sfințirea Bisericii ‘Sfântul Ilie’ din localitatea Mastacăn, comuna Dragomirești, județul Neamț. Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost întâmpinat de soborul numeros de preoți și diaconi, de copiii îmbrăcați în costume naționale, dar și de enoriașii care au așteptat cu bucurie venirea ierarhului lor. Târnosirea sfântului lăcaș a început la exterior și a continuat la interior. Copii, tineri sau bătrâni, cu toții s-au închinat sfântului jertfelnic, cerând de la Dumnezeu cele de folos. ‘Am trecut prin sfântul altar pentru a avea ajutor la școală. Am mai trecut prin fața sfintei mese și la alte sfințiri de biserici. Simt o bucurie că pot trece prin sfântul altar’, a declarat Casian Ghineț din localitatea Glăpești, județul Neamț. ‘Suntem bucuroși și mulțumiți de noua biserică a satului nostru. Ne-am rugat la Dumnezeu și la Maica Domnului ca să ne dea sănătate, ani mulți’, a mărturisit Elena Florea din Mastacăn. Programul liturgic a continuat cu Sfânta Liturghie, săvârșită de IPS Părinte Teofan, alături de soborul de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat. Deși vremea a fost neprielnică, oamenii au ascultat slujba, mulțumind lui Dumnezeu pentru binefacerile primite asupra familiilor lor și aducând slavă Celui Preaînalt.

‘Să nu vă lipsiți niciodată de Apa cea vie, care este Hristos-Domnul’

Părintele Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, a apreciat lucrarea pastorală din parohia Mastacăn a părintelui Constantin Bălan, fost paroh, și a părintelui paroh Ionuț Marius Ursan. Înalt Preasfințitul Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Evanghelia din Duminica samarinencei, făcând referire la biserica ce a fost târnosită. ‘Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că în această parohie s-a înălțat o biserică nouă. Dumnezeu să vă răsplătească tuturor osteneala. Să nu vă lipsiți niciodată de Apa cea vie, care este Hristos-Domnul. Norul cel plin de apă vie al lui Dumnezeu să se așeze deasupra noastră, să ne apere de necredință, de dușmănia cea dintre noi și de războiul din interiorul nostru’, a subliniat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Părintele Constantin Bălan și părintele paroh Ionuț Marius Ursan au primit rangul de iconom. Potrivit hrisovului de sfințire care a fost așezat în sfânta masă, Biserica ‘Sfântul Ilie’ din parohia Mastacăn a început să fie ridicată în anul 2000, la inițiativa preotului paroh de atunci Constantin Bălan. Lucrările s-au desfășurat cu sprijinul credincioșilor și al domnului Vasile Panaite. Piatra de temelie a fost pusă de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Construcția sfântului lăcaș a fost continuată în anul 2006 de pr. paroh Ionuț Marius Ursan. În apropierea noului sfânt lăcaș se află o biserică mai veche care nu mai corespundea nevoilor enoriașilor.

Târnosirea bisericii din Cimitirul Pacea din Suceava

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a sfințit ieri Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, aflată în Cimitirul Pacea din Suceava. Pe o scenă special amenajată a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi. După cum ne-a relatat pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1, la acest eveniment au participat foarte mulți credincioși. ‘La final, IPS Pimen a adresat un cuvânt de învățătură, aprofundând învățătura Bisericii noastre cu privire la închinarea în duh și în adevăr. A urmat alocuțiunea părintelui paroh Dumitru Gliga, care a mulțumit Înalt Preasfințitului Pimen, pentru încrederea care i s-a acordat, și tuturor celor care au ajutat la ridicarea sfântului lăcaș târnosit. Părintele Ștefan Hisem, slujitor la Biserica ‘Sfântul Gheorghe’, a primit rangul de iconom stavrofor, întrucât, în ultimul timp, a secondat activitatea părintelui paroh Dumitru Gliga. În imediata apropiere a sfântului lăcaș care a fost târnosit, părintele Dumitru Gliga a ridicat prima biserică în Cimitirul Pacea din Suceava, închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Amintim că tot ieri, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, a resfințit Biserica ‘Sfânta Parascheva’ din parohia Muntenii de Jos, Protopopiatului Vaslui, iar PS Calinic Botoșăneanul a resfințit Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Ciornei, Protopopiatul Botoșani. Un material amplu de la aceste evenimente religioase veți putea citi în ediția de mâine a ‘Ziarului Lumina’, ediția de Moldova.

Comentarii Facebook


Știri recente