Sfințiri de biserici în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, 22 – 23 august 2009

Astăzi, 22 august 2009, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va resfinți Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Vânători, Protopopiatul Pașcani. Sfântul lăcaș a fost ridicat în anul 1880 pe moșia descendenților familiei stolnicului Ghițescu. După 1990, lăcașul de închinăciune a fost reconsolidat, restaurat, s-a pictat în interior și s-a înlocuit vechea catapeteasmă.

Tot astăzi, Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Berești – Bistrița, Protopopiatul Bacău Nord, va fi resfințită de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului. Sfântul lăcaș, ridicat la mijlocul sec. al XIX-lea de către negustorul Hagiu Constantin Călin, a necesitat efectuarea unor lucrări de reconsolidare în perioada 2004-2009, fiind coordonate de pr. paroh Ovidiu Rotaru. Reconsolidarea bisericii a fost susținută de Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, de Consiliul Local al comunei Berești și de credincioșii din parohie.

Mâine, 23 august 2009, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, va resfinți Biserica „Sf. Vasile cel Mare” din parohia Cozănești, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Sfântul lăcaș a fost ridicat în anul 1938 cu sprijinul Fondului bisericesc al Bucovinei, al obștii Cozănești-Ortoaia și al Prefecturii județului Câmpulung, de la vremea aceea. În ultimii ani au avut loc ample lucrări de restaurare care au constat în realizarea picturii, a tencuielilor exterioare și înlocuirea mobilierului.

Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, va sfinți mâine Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din filia Iezărel a parohiei Ivănești, Protopopiatul Vaslui. Sfântul lăcaș a fost construit la inițiativa fostului preot paroh Constantin Roșu, pentru cele 80 de familii care locuiesc în această parohie. În prezent, enoriașii filiei Iezărel sunt păstoriți de pr. paroh Ovidiu Mihalache.

Biserica parohiei Mesteacăn din Protopopiatul Botoșani va fi sfințită mâine, în Duminica a XI-a după Rusalii, de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Lucrările la sfântul lăcaș închinat Intrării Domnului în Ierusalim au început în anul 2008, fiind coordonate de către pr. Sorin Mihai Iftime de la parohia Sarafinești, Protopopiatul Botoșani. Din luna mai a anului 2005, în această parohie a fost numit paroh părintele Ionuț Simionică.

În parohia Soci din Protopopiatul Pașcani va avea loc mâine sfințirea unui monument ridicat pentru cinstirea eroilor căzuți la datorie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După slujba de sfințire care va fi oficiată de un sobor de preoți, va avea loc slujba Parastasului pentru eroii ale căror nume au fost trecute pe monument. După cum ne-a spus pr. paroh Romică Siminciuc, la final va avea loc un program artistic susținut de copiii din parohie.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente