Sfințiri de biserici în eparhiile Sucevei și Iașilor

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a sfințit duminică, 22 august, Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Suceava, iar Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a resfințit Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” din parohia Scobinți, Protopopiatul Hârlău, informează Ziarul Lumina.

Mii de credincioși au participat la slujba de sfințire a Bisericii ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Protopopiatul Suceava I. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Nicolae Herghelegiu a fost hirotonit preot. Inițial, părintele paroh Dumitru Herghelegiu a început ridicarea unei alte biserici, însă a întâmpinat unele obstacole. După cum a explicat părintele paroh Dumitru Herghelegiu, construcția primei biserici va funcționa ca grădiniță pentru copiii familiilor din cartierul Tineretului. Ridicarea celei de-a doua biserici, cu hramul ‘Sf. Vasile cel Mare’, a început în anul 2008. „Am avut până în prezent 29 de procese în instanță. Am zidit biserica și, când să o acopăr, am dat peste o altă problemă, întrucât acoperișul ar fi fost aproape de firele de înaltă tensiune. Am deviat instalația electrică și am reușit acoperirea sfântului lăcaș. Demisolul bisericii funcționează drept casă de prăznuire. Nu am demarat lucrările de finisare și montare a încălzirii centrale, din lipsa fondurilor necesare”, a explicat părintele paroh.

Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a resfințit, în Duminica a XIII-a după Rusalii, Biserica ‘Duminica Tuturor Sfinților’ din parohia Scobinți. La această sărbătoare au participat peste 2.000 de credincioși. Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaș. După cum a relatat părintele Nicolae Crăciun, protoiereul Protopopiatului Hârlău, la finalul slujbei, părintele paroh Vasile Argatu a primit rangul de iconom stavrofor. Biserica ‘Duminica Tuturor Sfinților’ a fost ridicată de Mihai Cantacuzino Pașcanu. După 1990 s-au efectuat o serie reparații capitale, ce au constat în schimbarea în totalitate a acoperișului, tencuirea exteriorului, schimbarea tâmplăriei, restaurarea icoanelor de pe catapeteasmă, pardosirea interiorului sfântului lăcaș cu marmură etc. Pictura în tehnica frescă a fost realizată, în zece luni, de pictorul Maria Pascal, fiică a satului Scobinți. S-au cumpărat policandre noi și obiectele necesare desfășurării sfintelor slujbe. ‘Lucrările s-au realizat cu fonduri substanțiale, având sprijinul credincioșilor. În multe cazuri nu mă puteam ridica la înălțimea jertfelniciei oamenilor, care au luat mereu inițiativa de a contribui la reconsolidarea lăcașului de închinăciune. Au fost perioade în care aveam la lucru câte 40 de săteni, ținând cont că am avut meșteri care ridică biserici și case. Tot ceea ce s-a realizat este din meritul credincioșilor din Scobinți, eu nefăcând altceva decât să fiu un simplu supraveghetor. Mai mult decât atât, înaintașii acestei parohii au făcut tot posibilul pentru ca sfântul lăcaș din Scobinți să fie un loc de rugăciune, de odihnă, de reculegere sufletească, un loc în care să simți prezența lui Dumnezeu în mod deplin. Credincioșii au făcut totul pentru biserică, mai ales că majoritatea sunt agricultori sau pensionari, cu venituri foarte mici. A fost ridicată o casă socială cu o capacitate de 100 de persoane, o troiță și s-a amenajat gardul împrejmuitor’, a declarat părintele paroh Vasile Argatu.

Comentarii Facebook


Știri recente