Sfințirea unui magazin de obiecte și cărți bisericești, a unui depozit de colportaj și a Centrului social-cultural „Sfântul Apostol Andrei” al Patriarhiei Române

Sâmbătă, 24 octombrie 2009, cu prilejul manifestărilor organizate de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, au avut loc sfințirea unui magazin de obiecte și cărți bisericești, a unui depozit de colportaj și a Centrului social-cultural „Sfântul Apostol Andrei” al Patriarhiei Române, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.

„Odoare Sfinte” folositoare pentru o viață de sfințire a sufletului și a trupului

Sfințirea magazinului de obiecte și cărți bisericești „Odoare Sfinte” al Arhiepiscopiei Bucureștilor a fost prilej de bucurie atât pentru clerici, cât și pentru cei câțiva mireni care s-au oprit din drumul lor pentru a asista la manifestare.

La slujba sfințirii magazinului (strada 11 Iunie, nr. 17, sector 4), oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au mai participat PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, precum și PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Întâistătătorul Bisericii noastre s-a arătat mulțumit de spațiul frumos amenajat, a mulțumit tuturor celor care au depus eforturi în acest sens, fără a uita să sublinieze scopul pentru care a fost renovat magazinul: „Am numit acest spațiu «Odoare Sfinte» pentru a se înțelege de la început că este vorba de o lucrare misionară liturgică. Renovarea și dotarea cu mobilier nou a acestui spațiu este o lucrare necesară. A fost oarecum costisitoare, dar din punct de vedere misionar și din punct de vedere al Bisericii, la timpul în care trăim, este o lucrare binevenită. Dacă obiectele frumoase nu sunt prezentate într-un spațiu frumos, adecvat, valoarea lor estetică nu este suficient subliniată”.

Noul magazin a fost extins cu încă un spațiu pentru pompe funebre, deoarece „biserica are datoria să se ocupe și de familiile îndoliate, de cei ce au trecut la Domnul, și să ofere obiecte sfințite la prețuri accesibile. Biserica are o învățătură sfântă despre sfințenia trupului botezat în care a trăit un suflet unit cu Dumnezeu Cel Unul sfânt. Așa cum vedem din cinstirea mormintelor și moaștelor sfinților, Biserica are un cult al sfinților și al morților și de aceea nu am mai numit locul unde se îngroapă morții necropolă – oraș al morților -, ci i-am spus cimitir, locul unde se odihnesc întru așteptarea învierii și venirii în slavă a Mântuitorului Iisus Hristos cei ce au trecut la Domnul. Cutia în care se așează osemintele celui decedat nu se mai numește sarcofag, adică mâncătorul de trup, ci se numește sicriu sau chivot – cutie pentru lucruri prețioase. În fața lui Dumnezeu, osemintele omului duhovnicesc s-au sfințit din trupul lui, din sufletul lui duhovnicesc. Acele trupuri care s-au sfințit în modul cel mai intens ne-au lăsat sfintele moaște ca semn al neputrezirii și al facerii de minuni.

De aceea, noi nu tratăm pompele funebre ca pe o simplă afacere comercială, ci ne gândim la semnificația creștină a morții ca trecere la Domnul și de așteptare a învierii de obște și a venirii în slavă a Mântuitorului Hristos. Toate obiectele acestea sunt privite în lumina Învierii lui Hristos, nu sunt privite doar în perspectiva câștigului financiar, ci în lumina comuniunii, a vieții de sfințire a sufletului și a trupului”, a mai arătat Preafericirea

Sa.

„Lumini de sărbători”, semnul binecuvântării lui Dumnezeu

Apoi, toți cei prezenți s-au îndreptat spre depozitul de colportaj „Lumini de sărbători”, din strada Intrarea Miron Cristea, nr. 6, sector 4, unde a avut loc slujba de sfințire a spațiului nou amenajat.

Părintele Patriarh Daniel a ținut să evidențieze că această lucrare misionară susținută de Arhiepiscopia Bucureștilor are rol educațional, dar și de ajutorare a parohiilor, mănăstirilor, schiturilor care găsesc aici obiecte bisericești, veșminte etc. Numele inspirat al depozitului „Lumini de sărbători” a fost ales pentru a sublinia faptul că „un veșmânt frumos, un potir, un candelabru îmbogățesc lumina și frumusețea unei sărbători. Sărbătoarea crește mai mult când în biserică se află candelabre, obiecte și veșminte noi, strălucitoare, frumoase. Toate acestea sunt semnul binecuvântării lui Dumnezeu și ne ridică din aceste frumuseți vizibil-materiale la frumusețile spirituale ale sufletului și pregustării fericirii și frumuseții slavei Preasfintei Treimi. Cine iubește frumusețea casei lui Dumnezeu în lumea aceasta se pregătește să iubească frumusețile netrecătoare ale slavei Preasfintei Treimi, ale comuniunii îngerilor și sfinților. Astfel trebuie să înțelegem această lucrare misionară a Bisericii”, a spus Părintele Patriarh Daniel. Totodată, Preafericirea Sa i-a îndemnat pe cei direct responsabili de comercializarea bunurilor – din dorința de a „fi feriți de ispite” – să fie corecți, să nu sporească prețurile mai mult decât scrie pe etichetă și să nu vândă colportaj fără binecuvântare, provenit din alte părți, fără a fi înregistrat.

„Sfântul Apostol Andrei”, centrul misionar, pastoral și social al Patriarhiei

Ultima slujbă de sfințire și cea din urmă a fost una de ordin social-cultural, dat fiind faptul că a avut loc la Centrul social-cultural „Sfântul Apostol Andrei” al Patriarhiei Române, situat pe bulevardul Regina Maria, nr. 1, sector 4.

Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că spațiul se dorește a fi unul de deschidere panortodoxă, de ospitalitate pentru reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, cu un accent pronunțat pe confirmarea principiului în care Biserica crede, acela că „omul sfințește locul și unde sunt oameni credincioși se înnoiesc lucrurile”.

Blocul de nouă etaje, construit în mod abuziv de regimul comunist pe terenul Bisericii și redat mai apoi instituției, este prima clădire a Patriarhiei izolată termic, care s-a dovedit a fi o lucrare mare, costisitoare și anevoioasă.

În această clădire își desfășoară activitatea mai multe instituții ale Patriarhiei și tot aici locuiesc ocazional o parte din membrii Sfântului Sinod al BOR, iar unele spații sunt date spre închiriere pentru autofinanțare. „Noi dorim să o folosim în scop misionar, pastoral și social, de aceea i-am dat numele «Sfântul Apostol Andrei», care este ocrotitorul poporului român, întrucât a publicat Evanghelia în Sciția Minor, în Dobrogea. El este apostolul românilor, dar și apostol al grecilor, deoarece moaștele lui – capul Sfântului Apostol Andrei – în 1996, la Iași, de vrednicul de pomenire mitropolitul Nicodim de Patras.

Sfântul Apostol Andrei este un protector, un rugător, apărător și ocrotitor al mai multor popoare ortodoxe, al Patriarhiei ecumenice, al Bisericii Greciei, chiar și ucrainienii consideră că Sfântul Andrei ar putea fi ocrotitor al Ucrainei”, a declarat Patriarhul Daniel la finalul slujbei de sfințire.

În continuare, Preafericirea Sa a oferit distincții de vrednicie și a felicitat pe toți cei care au contribuit la înfrumusețarea centrului social. În mod deosebit a ținut să aprecieze efortul părintelui Ștefan Ababei, consilier patriarhal, coordonatorul lucrărilor. Ca semn de prețuire, Părintele Patriarh Daniel i-a oferit părintelui consilier Ababei o icoană cu Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul centrului, și Ordinul „Sfântul Apostol Andrei”, Ocrotitorul României, clasa întâi pentru clerici.

Seria oferirii distincțiilor a continuat cu Viorica Frunză, care a primit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni; lui Leonard Ciofu i s-a oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”; arhitectelor Andreea Popescu și Andreea Gafencu li s-au înmânat distincții de vrednicie cu icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în brațe; la rândul lor, Rudolf Rotaru, George Ofrim, Andrei Mititiuc, inginer Ștefan Darabană, Kesoudis Panagiotis au primit semne onorifice, ca mulțumire pentru contribuția lor.

Comentarii Facebook


Știri recente