Sfințirea unei troițe dedicate eroilor neamului, la Izvorul Arnotei

În cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 500 de ani de atestare documentară a localității vâlcene Costești, astăzi, 8 octombrie 2012, începând cu orele 11.30, în comuna Costești, la punctul ,,Izvorul Arnotei” din satul Bistrița, a avut loc slujba de sfințire a troiței „Înălțarea Domnului” – Izvorul Arnotei, urmată de un ceremonial religios și militar, eveniment organizat de către Asociația Națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria” – filiala județeană Vâlcea, după cum informează arhiram.ro.

Slujba de sfințire a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.

Troița Eroilor și Martirilor cu hramul ,,Înălțarea Domnului” de la Izvorul Arnotei, a fost ridicată la inițiativa Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, Filiala județeană Vâlcea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, prin contribuția materială și financiară a mai multor instituții publice, societăți comerciale și români patrioți, precum și a unor creștini ortodocși din județul Vâlcea și din țară.

Troița este ridicată în memoria Marelui Voievod Basarab, a fraților eroi Constantin, Grigore și Marcu Castravete, fii ai satului Pietreni, căzuți la datorie în primul război mondial, al luptătorilor partizani din rezistența Armată Anticomunistă – Grupul Arnota, uciși în încleștarea cu trupele de represiune ale regimului comunist, eroilor și martirilor neamului din toate timpurile, căzuți în războaie și revoluții.

După slujba de sfințire a troiței a avut loc un ceremonial religios și militar, cu constituirea dispozitivului detașamentului de onoare, a fost intonat Imnul Național al României și s-a arborat Drapelul Național. De asemenea, a fost prezentată semnificația momentului și a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc.

La finalul manifestării au rostit scurte alocuțiuni dedicate momentului festiv Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Toma Peștereanu, primarul comunei, generalul de brigadă (rtg) Constantin Tănase, vicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria” – Filiala Vâlcea, prof. drd. Florin Epure – Direcția pentru Cultură și Culte Vâlcea, prof. univ. dr. Petre Gheorghe, și prof. Univ. dr. Dinică Ciubotea, de la Departamentul de Istorie și Relații Internaționale al Universității din Craiova, dr. Ing. Mihai Sporiș, lider al Grupului de la Râmnic ,,România – Grădina Maicii Domnului”, prof. univ. dr. Alexandru Popescu – Mihăiești, președintele Forumului Cultural al Râmnicului, ing. Marian Pătrașcu, ist. George Rotaru, președintele Asociației Naționale de Vexilologie ,”Tricolorul”, Gheorghe Sporiș, prim-vicepreședinte al Asociației Naționale „Veteran Mont”, și alte personalități ale culturii vâlcene.

Referitor la însemnătatea evenimentului, organizatorul și moderatorul manifestării, domnul ing.

Eugen Petrescu, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria” – Filiala Vâlcea, ne-a declarat: ,,Evenimentul se înscrie în programul Centrului Național de Cercetări Istorice Pr. Dumitru Bălașa – organism de cercetare și cinstire a eroilor, martirilor și istoriei neamului, aflat sub coordonarea Asociației Naționale Cultul Eroilor «Regina Maria», Filiala județeană Vâlcea, intitulat «Pe urmele eroilor și martirilor neamului românesc» și în programul organizat de Primăria și Consiliul Local al comunei Costești dedicat aniversării a 500 de ani de la prima atestare documentară a satelor Costești și Pietreni (11 octombrie 1512 – 11 octombrie 2012)”.

Comentarii Facebook


Știri recente