Sfințirea țarinilor, livezilor și grădinilor la Moldova Nouă

În tradiția ortodoxă în ziua de Rusalii sau de sărbătoarea Sfintei Treimi credincioșii în frunte cu preotul ies la holde și sfințesc ogoarele. Tradiționala slujbă de sfințire a holdelor își are originea în vechile rânduieli ale Bisericii, fiind oficiată în fiecare an în ziua de Rusalii.

Păstrători ai acestei tradiții, credincioșii din Parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Moldova Nouă au participat în Duminica Rusaliilor, după oficierea Sfintei Liturghii, la slujba Aghesmei mici oficiată la troița situată la intrarea în oraș dinspre Oravița, troiță ce a fost ridicată și amenajată de către credincioșii parohiei care locuiesc în vecinătatea acesteia, construită cu mulți ani în urmă special pentru sărbătoarea Rusaliilor, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat. Toți credincioșii veniți la biserică, purtând steaguri bisericești, icoane și chiar frunze de nuc sau tei în mână, au plecat de la biserică în sunetul clopotelor spre locul stabilit din țarină, acolo unde preotul a sfințit apa și a făcut rugăciunea specială pentru protejarea holdelor, livezilor, grădinilor. O rugăciune specială este Rugăciunea Sfântului Trifon, care se face în această zi pentru alungarea lăcustelor, gândacilor, gărgărițelor și a tuturor dăunătorilor din holde. De asemenea, au fost rostite rugăciuni de sănătate pentru cei prezenți și de pomenire pentru cei adormiți. După terminarea slujbei, oamenii au trecut prin fața preotului și au sărutat crucea, au fost stropiți cu apă sfințită și au primit frunze de nuc binecuvântate, întrucât ele ne amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos.

‘Prezența acestor multe frunze la sărbătoarea Rusaliilor ne îndeamnă să ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos să păzească Biserica Sa cea una sfântă alcătuită din persoane și popoare diferite și să binecuvânteze cu harul Său întreaga natură sau creație, în care viața este dar al Duhului Sfânt pe care-L numim ‘Domnul de viață făcător’ (articolul al VIII-lea din Simbolul de credință)’, a spus preotul Remus Căta celor prezenți.

Comentarii Facebook


Știri recente