Sfințirea Spitalului de Nefrologie Dr. Carol Davila din Capitală

Spitalul Clinic de Nefrologie ‘Dr. Carol Davila’ din București a fost sfințit ieri, 21 septembrie 2012, de către Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Cu acest prilej, PS Varlaam a oferit conducerii spitalului, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Diploma de onoare ‘Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României’ și o icoană a Maicii Domnului, informează Ziarul Lumina.

Ridicat în anul 1894, Spitalul Clinic de Nefrologie ‘Dr. Carol Davila’ este considerat un important monument istoric și de arhitectură. De-a lungul timpului, spitalul a trecut printr-o serie de modificări. Astfel, în anul 2007, au început lucrările de construcție a unui nou corp de clădiri al spitalului, destinat să adăpostească un centru modern de hemodializă, secția de terapie intensivă nefrologică, centrul de diagnostic și tratament ambulatoriu, laboratoare și o sală de conferință multifuncțională. Lucrările s-au finalizat în anul 2009. Paralel, au demarat lucrările de reconsolidare, recompartimentare, refuncționalizare și renovare a corpului vechi de clădire. Finalizarea acestuia în toamna anului 2010 a făcut din Spitalul Clinic de Nefrologie ‘Dr. Carol Davila’, una dintre cele mai moderne unități spitalicești din țară. Spitalul are o capacitate de 209 locuri, în fiecare an fiind internați aproximativ 8.000 de pacienți. Astăzi, Spitalul ‘Dr. Carol Davila’ oferă servicii medicale la cele mai înalte standarde europene, atât pe secțiile de nefrologie, cât și pe secția de chirurgie, fiind dotat cu aparatură de ultimă generație.

Ieri, 21 septembrie, finalizarea lucrărilor de construcție, reabilitare și modernizare a fost marcată printr-o slujbă de sfințire, săvârșită de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, pr. Marian Pintică, coordonatorul preoților de spitale din Arhiepiscopia Bucureștilor, și alți slujitori din Capitală. Prof. univ. dr. Mircea Penescu, managerul Spitalului Clinic de Nefrologie ‘Dr. Carol Davila’, a afirmat că acest moment religios era necesar deoarece ‘nici o operă nu e desăvârșită până când nu e binecuvântată și sfințită. Un spital este un spațiu care acumulează multă durere, multă suferință, multă luptă. Tocmai de aceea, simțim nevoia uneori să ne refugiem pe ultima redută a speranței, în Dumnezeu. Chiar dacă noi gândim pragmatic, chiar dacă suntem foarte bine dotați tehnic, chiar dacă ne sprijinim pe analize de laborator și investigații performante, harul care trebuie să se coboare într-un medic, comunicarea specială pe care trebuie să o aibă cu omul în suferință, capacitatea de a insufla speranță și lumină, toate acestea țin de Divinitate’.

La eveniment au participat prof. dr. Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, profesori de la Universitatea de Medicină și Farmacia ‘Carol Davila’, manageri de la alte spitale din Capitală, actori și oameni de cultură.

Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a transmis binecuvântarea și felicitările Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a subliniat necesitatea de a reflecta mai mult la semnificația spirituală a actului medical. ‘Pentru Biserica noastră, evenimentele acestea au o semnificație deosebită. Biserica noastră a proclamat anul 2012 ca ‘An omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor’ tocmai din această necesitate de a reflecta mai mult la valoarea vieții și a sănătății, ca daruri primite de la Dumnezeu. În acest an, prin diverse conferințe, congrese, întâlniri ale clerului, ale teologilor și nu numai, s-a reflectat asupra rolului medicinei, a rolului dimensiunii spirituale în actul tratării, și mai ales al vindecării. Cercetările din ultimele decenii din domeniul acesta destul de vast și de complicat al medicinei arată cât de importantă este această dimensiune spirituală și arată că omul nu este doar o ființă alcătuită din materie, ci este mult mai mult decât atât; de aceea, când în vindecarea bolnavului știința și priceperea medicală, experiența îndelungată se întâlnesc cu o atmosferă spirituală propice, actul vindecării este mai rapid, mai complet și mai deplin’, a spus Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul.

Comentarii Facebook


Știri recente