Sfintirea salii de sport a Liceului cu program sportiv din Iasi

Aseara a avut loc sfintirea Salii de Sport a Liceului cu program Sportiv din Iasi. Slujba de sfintire a fost oficiata de un sobor de preoti in frunte cu Prea Fericitul Hristodoulos, Arhiepiscop al Atenei si al intregii Grecii, si Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Dupa oficierea slujbei de sfintire, in cuvintele rostite, cei doi inalti ierarhi s-au referit la legatura dintre credinta si activitatea sportiva. Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel a dat ca exemplu Epistolele scrise de Sfantul Apostol Pavel care s-a folosit de mai multe cuvinte de origine sportiva: ‘Am venit sa binecuvantam noua sala de sport de aici dupa ce a fost inaugurata de primul ministru al Romaniei, Adrian Nastase, pentru a va incuraja si pentru a arata in acelasi timp o deosebita pretuire pentru tot ceea ce faceti frumos in pregatirea dumneavoastra sportiva. La prima vedere nu este nici o legatura intre sport si spiritualitate. Dar daca privim bine Noul Testament vedem ca Sfantul Apostol Pavel s-a folosit de limbajul sportiv mutandu-l pe planul spiritual, folosind de exemplu cuvantul ‘asceza’ sau ‘stadion’ – alergarea in stadion ca un model de lupta spirituala pentru crestini’.

La rindul sau Prea Fericitul Hristodoulos a tinut sa sublinieze faptul ca in activitatea competitionala performantele se obtin atat prin munca, cat si prin credinta: ‘As vrea sa va spun ca exercitiile sportive au o mare legatura cu viata spirituala si aceasta pentru ca, prin cultivarea trupului, tinerii sunt invatati sa respecte virtutile pe care sa le puna in aplicare in viata lor. Iata ca aveti aici o sala de sport noua, foarte frumoasa, care a fost pregatita pentru voi. Iata ca 50% din succesul vostru a fost asigurat in aceasta sala de sport, cealalta jumatate tine doar de voi. De aceea, as vrea sa va spun, iubitii mei, ca in viata in general, pentru a ajunge la bune rezultate este nevoie de multa munca. Deasupra noastra este harul si binecuvantarea lui Dumnezeu pentru ca Mantuitorul Iisus Hristos a zis: ‘Fara Mine nu puteti face nimic’. De aceea, inainte de activitatea desfasurata aici, va indemn sa chemati in ajutor pe Dumnezeu ca sa va binecuvinteze, sa nu va fie rusine sa faceti semnul crucii atunci cand va pregatiti pentru concursuri’.

La sfirsitul ceremoniei Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a oferit conducerii Liceului cu Program Sportiv medalia jubiliara a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, precum si carti tiparite anul acesta cu ocazia Hramului Sfintei Cuvioase Parasheva.

Mentionam ca sala de sport de la Liceul cu program sportiv este una dintre cele mai importante sali din tara. Ea are o capacitate de 300 de locuri si este amenajata chiar pentru competitii sportive internationale.

Investitia se ridica la peste 40 de miliarde de lei, iar banii au provenit de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, de la Consiliul Local si de la Compania Nationala de Investitii.

Comentarii Facebook


Știri recente