Sfințirea paraclisului stăreției Mănăstirii Neamț

În ziua de prăznuire a Sfinților Ioachim și Ana și a Sfântului Onufrie de la Vorona, 9 septembrie, Întâistătătorul Bisericii noastre s-a aflat la Mănăstirea Neamț, unde a sfințit alături de Înaltpreasfințitul Teofan, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, Preasfințitul Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, paraclisul cu hramurile „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și „Sfântul Cuvios Benedict de Nurcia”. După citirea Hrisovului de sfințire, Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a spus câteva cuvinte despre necesitatea amenajării unui paraclis în clădirea stăreției Mănăstirii Neamț. „Având în interiorul acestei case o biserică, rugăciunea celor care vor fi găzduiți aici va fi mai adâncă, lucrarea lor va fi mai cu folos, iar odihna și somnul mai ușoare. Astfel se reia o tradiție, unde în fiecare colț al unei mănăstiri se găsea un paraclis, ca o pavăză împotriva ispitelor”, a afirmat Înaltpreasfințitul Teofan, după cum informează cotidanul Ziarul Lumina al Patrarhiei Române.

Arhimandritul Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel Crucea Patriarhală, Clasa I. De asemenea, Patriarhul Daniel a oferit pentru paraclisul nou-sfințit o cruce de binecuvântare, un Liturghier, precum și alte volume și cărți, iar altor ctitori le-a fost oferită Diploma de Onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”.

La final, Părintele Patriarh a apreciat lucrarea misionară a părintelui stareț Benedict, explicând în același timp motivele pentru care paraclisul stăreției de la Mănăstirea Neamț a primit ca ocrotitor și pe Sfântul Cuvios Benedict de Nurcia. „Părintele Benedict a construit în această mănăstire, timp de 12 ani de stăreție, 29 de clădiri, atât în mănăstire, cât și în schiturile acesteia. Am socotit că trebuie să dăm al doilea hram acestui paraclis, Sfântul Cuvios Benedict de Nurcia, ocrotitorul spiritual al părintelui stareț Benedict”, a explicat Preafericitul Daniel, care a enumerat și paraclisele care se mai află în incinta Mănăstirii Neamț. Arhim. Benedict Sauciuc a mulțumit ierarhilor, preoților și credincioșilor prezenți la acest eveniment important pentru obștea Mănăstirii Neamț și a oferit icoana cu Maica Domnului cu trei mâini atât Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cât și celorlalți ierarhi care au oficiat slujba de sfințire. Paraclisul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și „Sfântul Cuvios Benedict de Nurcia” a fost amenajat în incinta clădirii stăreției Mănăstirii Neamț, între anii 2004-2007, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Pictura paraclisului a fost realizată în tehnica fresco, de Ioan și Daniela Moldoveanu.

Comentarii Facebook


Știri recente