Sfințirea Paraclisului Spitalului de Medicina Muncii din Cluj

Amenajat prin eforturile susținute ale membrilor grupului Sfântul Ioan Damaschin, Paraclisul Spitalului de Medicina Muncii din Cluj-Napoca a fost sfințit marți, 7 iunie, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Slujba religioasă a fost inclusă în programul Festivalului Zilele Artei Bizantine, care se desfășoară în această perioadă în oraș.

Slujba de sfințire a fost oficiată începând cu ora 8:30. Din soborul condus de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei au făcut parte consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. conf. univ. dr. Ștefan Iloaie, protopopul de Cluj II, pr. Gheorghe Braica și preotul slujitor Călin Felecan. Răspunsurile au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin”, informează Radio Renasterea.

După slujbă, Părintele Mitropolit a rostit câteva cuvinte în care a făcut trimitere la principalele momente din slujba sfințirii unui locaș de slujire.

„Cu multă bucurie, am sfințit astăzi această bisericuță cu iz athonit, ridicată prin osârdia părintelui Felecan și a celor ce l-au sprijinit. Așa cum ați observat, biserica a fost stropită cu Agheasmă și unsă cu Sfântul și Marele Mir, iar în masa altarului s-au așezat sfinte moaște de la mucenicii făcuți de perși în veacul al VI-lea, la Mănăstirea Sfântul Teodosie. Noi, cei chemați la această bucurie, îi felicităm pe părintele și pe cei ce l-au ajutat”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La ora 10.00 a început Sfânta Liturghie arhierească, oficiată tot de Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, la finalul căreia Părintele Mitropolit a adresat cuvântul de învățătură, arătând importanța rugăciunii în viața bolnavului: „Mulțime de oameni care au probleme, atunci când vin să-și refacă puterile fizice, în același timp au nevoie de sănătatea sufletească. Omul este așa cum l-a zidit Dumnezeu, cu suflet și trup, iar sănătatea unuia depinde de sănătatea celuilalt. Doctorul doctorilor este Domnul nostru Iisus Hristos. Domnul îi zice slăbănogului „Ia-ți patul tău și umblă”, dar îi zice și „Nu mai păcătui”, pentru că trupul i se îmbolnăvise din cauza păcatelor sufletului. Iată cum cele două sunt legate!”

Amenajarea capelei prin comasare

Potrivit părintelui Călin Felecan, programul liturgic a început în anul 2003 atât pentru Spitalul de Medicina Muncii, cât și pentru Clinica de Endocrinologie, fiecare dintre cele două având câte un spațiu pentru slujit în săli de mese. Începând cu anul 2006, s-a decis amenajarea unui Paraclis în curtea Spitalului de Medicina Muncii, care a preluat ambele hramuri, „Sfântul Nicolae” și „Sfântul Stelian”. Locașul a fost binecuvântat de Preasfințitul Vasile Someșanul, după care au continuat lucrările de amenajare pentru a se sluji în biserică.

„În anul 2009 am început colaborarea cu grupul „Sfântul Ioan Damaschin”, condus de Sorin Albu și ne-am bucurat de talentul său atât în pictură, arhitectură, cât și în muzică. Pe lângă faptul că în acest timp am avut lucrările de amenajare, nu a fost doar munca fizică și pictarea icoanelor, săvârșite de ei în mare parte, ci și slujirea liturgică au îmbogățit-o foarte mult”, a precizat părintele Călin Felecan.

Investițiile totale în amenajarea acestei capele s-au ridicat la 30.000 de lei, bani care au venit de la credincioși, autoritățile locale, Primăria Cluj-Napoca alocând anual în jur de 2.000 de lei. Mulți oameni au contribuit și cu materiale de construcții, unii ajutând chiar cu forță de muncă.

Comentarii Facebook


Știri recente