Sfințirea paraclisului protopopiatului ortodox Huedin

Sâmbătă, 7 iulie 2012, de la ora 9.00, ÎPS Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va sfinți Paraclisul protopopiatului ortodox Huedin, cu hramul Sfinții Trei Ierarhi, iar de la ora 10.00 va oficia Sfânta Liturghie pe altarul de vara din incinta protopopiatului. Vor participa membrii ai Permanenței Consiliului Eparhial și cei 58 de preoți ai Protopopiatului Huedin, oficialități centrale, județene și locale.

Istoric al Sediului Protopopiatului Huedin

Construcția Sediului Protopopiatului Ortodox Huedin a început în anul 1994, în urma degradării casei parohiale ce ființa și ca sediu al Protopopiatului din vremea vrednicului de pomenire Protopop Martir Aurel Munteanu (1892 – â€1940).

Lucrarea a fost începută cu binecuvântarea ÎPS Bartolomeu Anania, la inițiativa și sub directa coordonare jertfelnică a protopopului de Huedin Pr. Dorel Pușcaș (1990-2010). Primele demersuri arhitecturale le-a întreprins Dl. Arhitect Pavel Iosif, lucrarea fiind apoi preluată de Dl. Arhitect Șef al Județului Cluj Radu Spânu. Dl Ing. Chichișan Simion a fost responsabil al proiectului de rezistență al clădirii; Dl. Ing. Aurel Lazea din Huedin fiind Dirigintele de șantier.

Paraclisul din incintă cu Hramul „Sf. Trei Ierarhi”, a fost pictat de către echipa Pr. Damian Tuluc, iar iconostasul de către Dl Lucian Văilean din Alba Iulia.

În anul 2000 a fost ridicată statuia martirului Protopop Aurel Munteanu, arhitecți fiind Dl. Cosma Dumitru și Alexandru Păsat.

În anul 2010 lucrările la clădirea propriu zisă au fost finalizate. Din anul 2011 și până în luna iulie 2012 au fost finalizate și alte lucrări ce au privit anexe din exteriorul clădirii precum și ridicarea unui altar de vară, sub coordonarea Pr. Prot. Ciprian Taloș.

Acest Sediu cu Paraclis s-a ridicat în memoria Părintelui Protopop Martir Aurel Munteanu și se dorește a fi un factor de cultură și spiritualitate ortodoxă românească pentru această zonă din NV Munților Apuseni.

Comentarii Facebook


Știri recente