Sfințirea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului

La finalul procesiunii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de soborul de ierarhi, a oficiat slujba de sfințire a paraclisului de la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului. Biserica, în stil ștefanian, cu hramurile Învierea Domnului, Icoana Maicii Domnului – Prodromița și Sfântul Ioan Gură de Aur a fost construită într-un timp foarte scurt.

În cuvântul rostit la finalul slujbei de sfințire, Patriarhul României a arătat semnificația unuia dintre hramurile pe care paraclisul sfințit astăzi îl poartă, și anume al „Învierii Domnului”.

„Hramul Învierea Domnului este dat și în amintirea bisericilor care au fost ucise prin demolare și răstignite prin translare atunci când a fost construită Casa Poporului în timpul regimului comunist. Această bisericuță amintește de faptul că biserica Înălțării Domnului și a Sfântului Apostol Andrei se face și ca o lucrare de dreptate a lui Dumnezeu pentru […] cele cinci biserici care au fost distruse sau translate ca să se construiască în timpul comunismului ateu această Casă care se află aproape de viitoarea Catedrală patriarhală, Catedrala Mântuirii Neamului, a spus Preafericirea Sa.

După slujba de sfințire Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în construirea acestui locaș de cult și le-a oferit diplome de vrednicie.

Astfel, Patriarhul României a oferit Ordinul Sfântul Ștefan cel Mare pentru clerici arimandritului Ciprian Grădinaru precum și pr. Ștefan Ababei, consilier patriarhal. Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru mireni a fost oferit domnului Bogdan Dinu, iar ordinul Sfântul Ștefan cel Mare domnului Vasile Avram.

De asemenea, ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena a fost acordat următoarelor persoane: Valentina Morcovescu, Liliana Mateescu, fam. Axinte Gheorghe și Elena și Rodica Harmaș.

Diploma de onoare Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României a fost acordată următoarelor persoane: Romică Stejar, Paul Zamfir, Sorin Constantinescu, Marian Crețu, Răzvan Ionescu și Vasile Finta.

Distincția de vrednicie Sfântul Dimitrie cel Nou a fost acordată următoarelor persoane: Gheorghe Cedereaș, Nicolae Dragomir, Andrei Constantinescu, Călin Sas, Adrian Bonboază, Mihai Vladimir Iacov și Nicolae Stroie.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit o Cruce de binecuvântare pentru sfântul lăcaș, o Sfântă Evanghelie, precum și alte cărți.

Comentarii Facebook


Știri recente