Sfintirea Panzarului Moldovenesc la Galati

La Galati a avut loc astazi sfintirea Panzarului Moldovenesc reconstituit dupa datele culese din timpul Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant.

Slujba de sfintire a Panzarului Moldovenesc a fost oficiata de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Prea Fericitul Sava – Mitropolitul Primat al Varsoviei si al intregii Polonii.

Dintre ierarhi mai mentionam pe: Prea Sfintitul Damaschin – Episcopul Sloboziei si Calarasilor si Prea Sfintitul Galaction – Episcopul Alexandriei si Teleormanului.

Panzarul Moldovenesc a fost construit dupa stampe ce exista la manastirile din nordul Moldovei. Corabia are o lungime de 17,6 m, o latime de 4 m, pescajul de 1,8 m, deplasamentul navei fiind de 60 tone. Nava este dotata si cu un motor care va ajuta la propulsie atunci cand nu este vant prielnic, dar si cu aparatura de comunicare si navigatie, utila pentru croazierele ce vor fi efectuate pe Dunare, Prut, Siret si pe Marea Neagra.

Initiativa reconstruirii panzarului moldovenesc dateaza din anul 1977, cand doi navigatori galateni impatimiti de istoria navala, Maximilian si Cristian Popescu, reusisera sa-l convinga pe Directorul Navrom Galati, dl. Iulian Simionescu, sa incerce construirea unui panzar.

Ideea a rezistat, iar initiativa a fost reluata in acest an de Maximilian Popescu si Mihai Mihail, patronul firmei de constructii de ambarcatiuni rapide din fibra de sticla Spat SA Galati. Cei doi au primit sprijinul Prea Sfintitului Casian – Episcopul Dunarii-de-Jos si al Presedintelui Consiliului Judetean Galati – dl. Dan Gogoncea. De altfel, Consiliul Judetean Galati a alocat 6 miliarde pentru construirea panzarului, fapt pentru care va deveni armatorul navei.

Despre evenimetul de astazi ne-a oferit detalii corespondentul Radio TRINITAS din Galati, Daniel Giosan: ‘Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant constituie astazi, mai mult ca niciodata, un model si un indemn la unitate crestina atat intre romanii din diferite regiuni ale tarii, dar si din colturi diverse ale geografiei ortodoxe mondiale. Asa se poate rezuma sfarsitul manifestarilor dedicate implinirii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosuluui Voievod Stefan cel Mare si Sfant: inaugurarea, sfintirea si lansarea la apa a Panzarului Moldovenesc. Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Prea Fericitul Sava – Mitropolitul Primat al Varsoviei si al intregii Polonii si alti nenumarati ierarhi au binecuvantat pe galateni la slujba Sfintei Liturgii oficiata in Catedrala Episcopala din Galati. Dupa slujba Sfintei Liturghii, inaltele fete bisericesti si autoritatile locale au omagiat persoana Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, de la a carui trecere la cele vesnice se implinesc 500 de ani, pe faleza Dunarii. ‘A marcat nu doar o perioada de lupta defensiva, ci si o contraofensiva maritima a micului stat moldovean. Panzarele au dus mesajul iubirii de Dumnezeu a Sfantului Voievod Stefan cel Mare pana la Sfantul Munte Athos pentru a-si pune pecetea ctitoriei la sfintele manastiri de aici. Totodata, marele domnitor moldovean a dorit o colaborare stransa intre toti crestinii Europei in lupta anti-otomana. Acest lucru ne arata deschiderea spre universalism a Sfantului Voievod Stefan cel Mare, pe care trebuie sa o avem astazi.’, a declarat Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, laudand astfel initiativa Prea Sfintitului Casian, Episcopul Dunarii-de-Jos, pentru intregirea si prelungirea mesajului de unitate a Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Acelasi mesaj de unitate al crestinilor sub Sfantul Voievod Stefan cel Mare l-a intarit si Prea Fericitul Sava – Mitropolitul Primat al Varsoviei si al intregii Polonii, dupa sfintirea Panzarului Moldovenesc reconstituit. Ministrul Culturii si Cultelor – dl. Acad. Razvan Theodorescu a elogiat personalitatea Binecredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant, numindu-l patron al apelor romanesti. ‘Cinstindu-ne patronii nationali, ne intelegem si ne slujim mai bine tara.’, a precizat domnia sa, dl. Acad. Razvan Theodorescu, ocazie cu care a repus Episcopia Dunarii-de-Jos in drepturile sale firesti asupra vechiului Palat Episcopal, actualul Muzeul de Arta Contemporana, ce a fost sechestrat de regimul comunist in anii 1960.’

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…