Sfințirea noului sediu al Bibliotecii Naționale

În Duminica a II-a după Paști, ieri, 22 aprilie 2012, s-a împlinit ceea ce au nutrit de-a lungul veacurilor generații de români: inaugurarea unui sediu special amenajat pentru păstrarea patrimoniului cultural scris românesc. Acest moment important din istoria culturii românești a primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a săvârșit sfințirea noului sediu al Bibliotecii Naționale, de pe Bulevardul Unirii nr. 22, informează Ziarul Lumina.

Noul sediu al Bibliotecii Naționale a României este un mai vechi deziderat al românilor în ceea ce privește păstrarea, promovarea și transmiterea generațiilor de azi și celor viitoare a patrimoniului cultural scris românesc. Începând de astăzi, acest tezaur inestimabil al culturii românești va fi păstrat în cele mai bune condiții. Noul sediu al Bibliotecii Naționale, o clădire impresionantă și modernă, cu toate dotările necesare, a fost sfințit ieri de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhimandriți, preoți consilieri și arhidiaconi, în prezența a numeroase personalități și oaspeți de seamă.

După slujba de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de binecuvântare, în care a evidențiat rolul și importanța Bibliotecii Naționale ca mijloc de conservare și comunicare de-a lungul timpului a moștenirii intelectuale a unui popor.

Directorul Bibliotecii Naționale a României, conf. dr. Elena Tîrziman, a rostit, de asemenea, un cuvânt festiv, în care a reliefat că pentru un început bun în orice lucru trebuie să primești binecuvântarea Bisericii. În același timp, directorul Bibliotecii Naționale a arătat aportul numeroșilor domnitori români, monahi și fețe bisericești în făurirea culturii românești. ‘În cultura română, conceptul de bibliotecă națională și ideea de bibliotecă, în care să adune ceea ce a creat poporul respectiv, le datorăm lui Constantin Brâncoveanu, care a instituit un act domnesc prin care toate tipografiile din spațiul Țării Românești erau obligate să dea carte către biblioteca neamului’.

Bibliotecarul trebuie să fie competent, profund, dar mai ales smerit

Noul sediu al Bibliotecii Naționale a României are ocrotitor spiritual pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, monah bibliotecar cu viață aleasă. ‘În scrierile Sfântului Ioan Iacob Hozevitul regăsim faptul că trebuie să ai responsabilitate față de cuvântul scris, trebuie să ai responsabilitate față de informația, față de cartea pe care o păstrezi dintr-o generație trecută și să o transmiți unei generații viitoare. Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul mai adaugă că meseria de bibliotecar este o menire unică, profundă, aparte, iar bibliotecarul trebuie să fie competent, profund și, în același timp, smerit, pentru că rezultatele muncii sale trebuie să se vadă dincolo de prezența fizică a bibliotecarului.’

În semn de recunoștință, apreciere și încurajare, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oferit doamnei Elena Tîrziman Ordinul ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, iar pentru instituția pe care o conduce, o icoană a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și mai multe cărți publicate recent de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor, iar celor prezenți, câte o iconiță cu chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Conf. dr. Elena Tîrziman i-a mulțumit Patriarhului României pentru binecuvântarea de început într-o altă etapă a existenței Bibliotecii Naționale și pentru sprijinul pe care Patriarhia Română îl oferă bibliotecilor, școlilor, spitalelor și altor instituții culturale, dăruind Preafericitului Părinte Patriarh Daniel câteva cărți editate de Biblioteca Națională a României.

Patriarhul României și directorul Bibliotecii Naționale a României au semnat actul inaugural care marchează această zi, iar la final au fost vizitate mai multe creații de artă și fotografie religioasă, precum și fotografii din colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României cu patriarhii Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente