Sfințirea noilor antimise ale Episcopiei Tulcii

Sâmbătă, 6 septembrie 2008, în Catedrala „Buna Vestire” din Tulcea, Preasfințitul Visarion va săvârși slujba sfințirii noilor antimise, acestea urmând a fi dăruite tuturor parohiilor din Episcopia Tulcii.

Antimisul este o bucată de pânză de in sau mătase având o formă dreptunghiulară, pe care este imprimată icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. În antimis se găsesc cusute părticele de Sfinte Moaște. Pe Antimis se pun Potirul și Discul în timpul Liturghiei și numai pe el se face sfințirea Darurilor. Fără antimis nu se poate săvârși Sfânta Liturghie. În biserică, acesta se păstrează în altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie. Sfântul antimis simbolizează giulgiul în care a fost înfășurat trupul Mântuitorului când a fost pus în mormânt.

Sfântul antimis este sfințit, semnat și dat de episcopul locului, indicându-se parohia și biserica unde a fost dat spre slujire, cu hramul acesteia. Atunci când episcopul se schimbă, antimisele vechi (semnate de episcopul precedent) sunt retrase și noi antimise sunt sfințite și distribuite parohiilor de către noul episcop.

Noile antimise ale Episcopiei Tulcii au fost imprimante la Sibiu și au pe ele icoana antimisului mitropolitului Andrei Șaguna, sfințit în anul 1848.

Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente